Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Dati als rolmodel?

Nederland zou zich volgens Anna Chojnacka moeten laten inspireren door de Franse minister van Justitie Dati, die vijf dagen na de geboorte van haar dochter weer aan het werk ging (nrc.next, 20 januari). Maar welk voorbeeld moeten wij precies volgen? Dat van de vrouw die geen enkele openbare emoties en affectie vertoont voor deze baby? Door roddels is Dati bovendien al maanden in het nieuws en politiek staat ze onder druk. Ik zou de oproep beter kunnen begrijpen als we zouden kijken naar de mogelijke reden voor Dati`s handelen. Het gaat hier niet om een dochter, een keizersnede of om een allochtone vrouw die vooroordelen wil wegnemen. Roep niet hoe geweldig haar handelen is. Het gaat hier om een persoon die wil bewijzen dat zij kan functioneren, een persoon die onder hoge druk staat en deze weg heeft gekozen. Het is een reactief en niet een zelfgekozen handelen. Dat maakt Dati niet geweldig, maar gewoon een persoon die meent dat dit de manier is om haar functie te behouden.