Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Zwarte victorie in Delfshaven

Eindelijk een Amerikaanse president die wat met hip-hopmuziek heeft. De beëdiging van de eerste zwarte president is een feestje waard.

Passanten kijken tv op de Amsterdamse Zuidas. Foto Rien Zilvold amsterdam zuidplein inauguratie obama foto rien zilvold
Passanten kijken tv op de Amsterdamse Zuidas. Foto Rien Zilvold amsterdam zuidplein inauguratie obama foto rien zilvold Zilvold, Rien

Alsof ze op de trappen van het Capitool staan, komen zo’n honderd mensen in Rotterdam spontaan overeind wanneer Barack Obama aan de eedaflegging begint. Op een groot scherm in het World Music & Dance Centre (WMDC) zien ze hoe Obama even hapert bij het woord „execute”, en even later de eerste zwarte president van de Verenigde Staten is.

Het gejuich en geklap in Delfshaven overstemde gisteren de 21 saluutschoten in Washington. „We gaan naar de tóp!”, schreeuwde de Antilliaanse organisator Steven Bishop. „Naar de tóp!”

Eigenlijk moeten we iets doen met die inauguratie van Obama, dachten de jeugdvrienden Steven Bishop (34), werkzoekend cateringmanager, en Erich Lopez (31), elektricien en rapper onder de naam Itu, in december. „Omdat het een historisch moment is, weet je wel”, zegt Bishop.

Na eerst „heel Nederland” te hebben gebeld, weet cultuurondernemer Sigmar Vriesde voor hen het WMDC als locatie te regelen. Ze vragen de bevriende soulzangeres Sabrina Starke en rapper Winne om op te treden, het WMDC nodigt de nieuwe burgemeester Ahmed Aboutaleb uit – die echter afzegt.

De avond wordt gevierd als een zwarte overwinning. Goed, eigenlijk voor alle mensen van alle kleuren, maar het blijft cool dat Obama zwart is. En dat hij „er zo goed uitziet”, zegt de Rotterdamse D66-fractievoorzitter Salima Belhaj, rustpunt in een warrig debat over kansen voor allochtone jongeren.

Het publiek is een wonderlijke mix van trotse Surinaamse grootmoeders, een paar verdwaalde witte gezichten en veel streetwise jongeren die wat bij de ingang of langs de wanden blijven hangen. „Als de Bijbel ooit wordt herschreven, dan komt Obama erin”, zegt Melaino Margaret, een 24-jarige commercieel medewerker met lange rastaharen. „Hij geeft het goede voorbeeld. Vroeger had ik problemen met de politie. Dat wil ik niet meer. Ik betaal mijn boetes en stap niet meer in de tram zonder kaartje. Obama straalt rust uit. Die rust wil ik ook.”

De 19-jarige mbo-student administratie Marouane El Mouridi denkt dat Obama nog meer jongeren dan ouderen aanspreekt. „Ouderen in Amerika willen nu zekerheid. Jongeren willen juist verandering, zodat zij zich later geen zorgen hoeven te maken over hun zorgverzekering of hun huis.” Obama’s speech vond hij „erg bijzonder”. „Als ik nog gevoeliger was, had ik gehuild.”

„Obama moet wel doen wat hij allemaal heeft beloofd”, zegt Andrew Slagtand (27), broer en merchandise-verkoper van zangeres Tasha’s World. „Anders pakken ze hem. Maar zelfs als hij het niet doet, vind ik het niet erg.”

Organisator Steven Bishop verkoopt intussen aardig wat Obama-T-shirts. Ze kosten een tientje en hij heeft ze in drie tekstvarianten: Change, Hope en Progress. „Mag ik een medium Hope?”, vraagt een mevrouw.

Medeorganisator Erich Lopez observeert het publiek, opgelucht dat het druk is. „Obama inspireert. Hij is de eerste president die wat met hiphop heeft. Hij luistert naar Jay-Z, die met Beyoncé gaat, weet je wel. Die geeft nu ook een Obama-feestje, net als wij, maar dan in Amerika en iets groter.”