Windows 7 op een netbook installeren

Hoe installeer je Windows 7 op een netbook zonder dvd-drive?  En hoe werkt een Samsung NC10 met Microsofts nieuwe OS? Tijd voor wat ouderwets Windows-geknutsel. De net aangekondigde bêta van Windows 7 heeft al een hoop enthousiaste reacties opgeleverd. Vooral die met de strekking dat dit eigenlijk Windows Vista had moeten zijn. Een voordeel van

Windows 7 op een netbook

Windows 7 op een netbookWindows 7 op een netbook

Hoe installeer je Windows 7 op een netbook zonder dvd-drive?  En hoe werkt een Samsung NC10 met Microsofts nieuwe OS? Tijd voor wat ouderwets Windows-geknutsel.

De net aangekondigde bêta van Windows 7 heeft al een hoop enthousiaste reacties opgeleverd. Vooral die met de strekking dat dit eigenlijk Windows Vista had moeten zijn. Een voordeel van Windows 7 is dat het prima draait op de computers die nu het beste verkochte worden: goedkope netbooks. Die moesten het tot nu toe nog met een verouderde XP versie doen omdat Vista te log is.

Maar de installatie van de bêta-versie heeft wel wat voeten in de aarde omdat die kleine minicomputers geen dvd-drive hebben. Denk aan de MSI Wind,  HP Mini-Note, Asus EEE PC of Dell Mini 9. Wie geen losse usb dvd-drive heeft kan Windows 7 toch installeren. De benodigdheden: een flash-drive van 4 GB (usb-harddisk werkt ook) en het gratis programmaatje Deamon Tools, dat optische media onder Windows kan laden vanaf de harde schijf.

Het is sterk aan te raden om de harde schijf van de netbook in twee partities te verdelen, zodat XP op de C-schijf kan blijven staan, en Windows 7 op de D-schijf. Of gebruik de D-schijf voor een volledige backup. De Samsung NC10 wordt standaard al in twee partities geleverd op z’n 160 GB disk. Gebruik anders een programma als Partition Manager.

NB: deze beschrijving gaat er van uit dat de netbook (ook) op XP draait.

1) Maak een backup.

2) Maak nu echt een backup.

3) Zorg dat er niets waardevols meer op de usb-disk/flashdrive staat en formatteer de schijf als een FAT32 partitie. Bijvoorbeeld zo: open een Dos-scherm (Start>Uitvoeren>CMD) en voer de volgende stappen uit:

1. Diskpart
2. List Disk
3. Select Disk 1 (vervang de 1 met het nummer dat voor de usb-schijf staat)
4. clean
5. create partition primary
6. active
7. format fs=fat32 quick
8. assign

4) Download hier het iso-bestand van de Windows 7-bêta. Laadt het iso-bestand vervolgens met Deamon Tools.

5) Start de Windows 7-installatie nog niet, maar open Verkenner om de inhoud van de (geëmuleerde) Windows dvd te bekijken. Selecteer alle bestanden (Control+A) en kopieer ze naar de vers-geformatteerde externe schijf.

6) Start de Windows 7-installatie vanaf de usb-schijf. Kies - het gaat uiteindelijk om een Engelstalige testversie - voor een installatie als tweede besturingssysteem. Windows 7 verschijnt dan als dual boot naast Windows XP: je kunt kiezen welk besturingssysteem je wilt gebruiken.  Het systeem zal een paar keer opstarten. Laat totdat de installatie volledig is afgerond de flash/usb-schijf aan de netbook gekoppeld.

Aanpassingen

Een paar aanpassingen die voor de NC10 nodig zijn: een nieuwe driver voor de ethernet-verbinding en op de Samsung-site zijn Vista-drivers te vinden voor de webcam, extra functietoetsen, het energie-schema voor een langere gebruiksduur en de displaydriver die de helderheid van het scherm van de NC10 regelt. Het enige niet herkende onderdeel is extra scroll-gedeelte op het trackpad van de NC10, maar dat is te fixen met de Synaptics software van HP (voegt meteen horizontaal scrollen toe).

Een externe usb-muis wordt niet meteen herkend, maar moet een driver hebben. Logitech software blijkt goed te werken.

De VPN-verbinding zorgt voor een blauw scherm tijdens het opstarten, maar daar is deze oplossing voor. En Skype’s standaardversie hapert,  deze bêta-uitvoering niet. Daarnaast is het nog even zoeken naar de juiste bluetooth drivers.

Het resultaat, Windows 7 op een 10 inch-scherm, is zeer werkbaar. Nadat alle drivers geïnstalleerd zijn scoort de netbook een 2,2 score Windows Experience Index, waardoor de doorzichtige Aero-interface ook bruikbaar is. De opstarttijd is een stuk korter dan onder Windows XP. Hetzelfde geldt voor het herstellen uit slaapstand. Contact maken met draadloze netwerken gaat een stuk sneller dan bij XP en het zoekvenster onder het Startmenu (zat ook al in Vista) is een uitkomst.

De taakbalk vergt nog wat gewenning met al z’n popups van screenshots, maar Windows 7 voelt net zo vlot aan als XP. Daarbij speelt ongetwijfeld een rol dat de hoeveelheid werkgeheugen van de netbook is uitgebreid tot 2 GB. Later meer over de Windows 7 bêta.