Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

'Onze zoon is Amerika's president!'

In de grootste sloppenwijk van Kenia is Obama’s aantreden uitzinnig gevierd. Veel Kenianen zijn trots dat ‘hun zoon’ president van Amerika is.

Naar schatting twee miljoen mensen woonden gisteren in Washington de beëdiging bij van de eerste zwarte Amerikaanse president. Foto AFP People gather on the National Mall during the inaugural ceremony for Barack Obama as 44th US president at the US Capitol in Washington on January 20, 2009. Two million people erupted in joyous celebration, cheering and waving a sea of flags as Barack Obama took the oath of office as the first black president of the United States. AFP PHOTO/Jewel SAMAD
Naar schatting twee miljoen mensen woonden gisteren in Washington de beëdiging bij van de eerste zwarte Amerikaanse president. Foto AFP People gather on the National Mall during the inaugural ceremony for Barack Obama as 44th US president at the US Capitol in Washington on January 20, 2009. Two million people erupted in joyous celebration, cheering and waving a sea of flags as Barack Obama took the oath of office as the first black president of the United States. AFP PHOTO/Jewel SAMAD AFP

De Amerikaanse vlag wappert overal boven Kibera, Kenia’s én Afrika’s grootste sloppenwijk. In de Basisbar gaat het President Obamabier van hand tot hand. „Onze zoon is Amerika’s president geworden, onze droom is uitgekomen”, roept John Otienno. „Amerika leert ons dat democratie kan werken”.

Precies een jaar geleden woedden in Kibera vele veldslagen. In de krottenwijk van één miljoen inwoners wonen goeddeels Luo’s. Bij de frauduleuze presidentsverkiezingen in Kenia ‘verloor’ de Luokandidaat Raila Odinga. Oboma’s vader is ook een Luo. „De overwinning van Odinga in Kenia werd ons Luo’s niet gegund, nu hebben we Amerika veroverd”. Het glas wordt opnieuw geheven, de Luo muziek spettert uit de luidsprekers. „Obama is een machtig man”, zingt de Luo-muzikant op een krachtig beat.

Op een modderpaadje loopt George Oywech. Hij verkoopt levensgrote posters van Obama. „Een prachtige dag, ik heb er nog nooit zoveel verkocht”. Tien euro verdient hij daardoor, een prachtsalaris voor de dag. Hij studeerde management aan de universiteit. „Tja, het is niet echt mijn niveau om hier in een sloppenwijk rond te hangen, maar Kenia is nu eenmaal een arm land, zonder werk”.

Langs de haarsalon Obamaknip, via de kruideniersshop Obamahelp, naar het veldje voor openbare bijeenkomsten dat Obama in 2006 bezocht. „Ik heb hem toen de hand geschud”, vertelt James Nyamwepa. „Iedereen in de wereld die een politieke carrière ambieert, moet eerst hier langskomen.” Ook de zwarte Amerikaanse politicus Collin Powell bracht ooit een bezoek. Onder de Amerikaanse vlag staat op het open veld een televisie op een verhoging, zodat de honderden toeschouwers Obama’s beëdiging kunnen volgen. Gejuich, iemand sproeit het Obamabier over de menigte.

Onrecht ergens is onrecht overal, staat op golfplaten muur geschreven. Een zak stront, een vliegend toilet in de volksmond, belandt op het modderpad. Bewoners van Kibera doen hun behoeften in plastic tassen en gooien die over de omheining van hun krotten. „Obama zal ons nooit vergeten”, zegt John Shaban van een jongerenorganisatie van Kibera. „Niemand vergeet zijn wortels. We hebben klinieken nodig, toiletten, washuizen, veiligheid. We zullen de wegen wassen en oppoetsen als Obama ons weer komt bezoeken, hij zal ons helpen”.

Op de dikke derrières van vrouwen in de Obama Busaa Club swingt op de lendendoeken de afdruk van Obama mee, evenals op de T-shirts van de mannen. „We gaan net als Obama naar Amerika, en de Amerikanen mogen vrij naar Kogelo reizen”, scanderen de dansers. Kogelo in West Kenia is de geboorteplaats van Obama’s vader, én zijn laatste rustplaats. „We gaan er vanavond nog naar toe om een stier ter ere van hem te slachten”. De drank beïnvloedt het inschattingsvermogen, want Kogelo is een paar honderd kilometer ten westen van Nairobi.

Kogelo moet een bedevaartsoord worden. De Keniaanse regering legde er de afgelopen weken een asfaltweg aan, installeerde elektriciteit en stuurde politieagenten. Een toeristenbureau organiseert reisjes naar het landelijke dorpje, behalve naar de leeuwen, olifanten en witte palmenstranden bekijken de toeristen Obama’s „wortels”. Het Keniaanse Ministerie van Toerisme en niet Buitenlandse zaken stuurde een delegatie voor de beëdiging naar Washington, met behalve grootmoeder Obama de Nobelprijswinnaar en Kenia’s andere held, Wangari Maathai.

In Kogelo werden gisteravond tien stieren geslacht, vele schapen verloren hun leven evenals een ontelbaar aantal kippen. Er werd gevoetbald, traditioneel en disco gedanst. De sponsors van het festijn waren Coca Cola, een cementfabriek en een mobiele telefoonbedrijf. Met een brok in de keel deed een Keniaanse journalist vanuit Kogelo verslag: „Ik ervaar vandaag, net als iedere Keniaan, een ongekend gevoel van trots en nationalisme, diep in mijn aderen, dieper en echter dan ooit sinds onze onafhankelijkheid ruim 45 jaar geleden. Obama geeft ons Kenianen hoop”.

Reportage over Obama en Kenia op nrc.nl/inauguratie