Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

`Mladic heeft nu minder helpers`

Belgrado, 21 jan. - Het netwerk van mensen dat de van oorlogsmisdaden verdachte Servische ex-generaal Ratko Mladic beschermt, wordt elke dag kleiner en zwakker. Dat zegt Rasim Ljajic, de Servische verbindingsman met het Joegoslavië-tribunaal. Servië kon de wegen van Mladic ondertussen traceren tot de lente van 2006. Ljacic bevestigt dat de ex-generaal daarbij hulp kreeg van het Servische leger en zijn beschermers verscheidene keren bedreigde. Mladic wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op 8.000 moslims in de enclave Srebrenica en de drie jaar durende belegering van Sarajevo. Onlangs loofde Servië een premie van 1 miljoen euro uit voor tips die leiden tot zijn arrestatie.