Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Feyenoord verliest ook met steun van supporters

Feyenoord0SC Heerenveen3

Ruststand 0-1. 37. Elm 0-1, 73. Elm 0-2, 82. Beerens 0-3. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 22.700.

De aanhang van Feyenoord werd gisteravond voor de KNVB-bekerwedstrijd tegen SC Heerenveen gemasseerd door verzorger Gerard Meijer (73). Hij vertelde hartkloppingen en slapeloze nachten te hebben gehad van de situatie rond de voetbalclub in Rotterdam-Zuid. Hij beschreef de pijn die hij had gevoeld toen supporters niet juichten na het doelpunt van spits Roy Makaay bij het competitieduel van vrijdag tegen de ploeg uit Friesland. „Laten we nu een streep onder het verleden zetten en weer massaal achter de spelers gaan staan”, sprak Meijer aan de rand van het veld.

Op de krakende eerste tonen van het clublied ‘Hand in Hand’ toonde de halfvolle Kuip zich bereid de voetballers te steunen die vorige week het vertrek van de populaire trainer Gertjan Verbeek inluidden. Het Legioen kreeg voor die geste bar weinig terug van de ploeg van interim-trainer Leon Vlemmings. Heerenveen schakelde de bekerhouder met 3-0 uit, waardoor voor Feyenoord dit seizoen niets meer te winnen is.

„De enige missie die we nu nog hebben, is ons kwalificeren voor Europa”, zei aanvoerder Giovanni van Bronckhorst met een opmerkelijk optimistisme. Vlemmings was realistischer over het doel van de huidige nummer twaalf van de eredivisie. „We moeten met elkaar op zoek naar eerherstel. Ik wil nu zo hoog mogelijk eindigen.” Beiden haastten zich de hervonden geestdrift van de supporters te prijzen. „Hartverwarmend”, vond Vlemmings. „Het gaf ons weer kracht”, zei Van Bronckhorst.

Even voor de oproep van Meijder naar de supporters zei algemeen directeur Eric Gudde dat hij geen haast maakt met de opvolging van Verbeek. „We willen zorgvuldig te werk gaan en dat proces vergt tijd. Vlemmings blijft voorlopig trainer en heeft de steun van de raad van commissarissen.”

Gudde kon in zijn verklaring niet verhullen dat het onduidelijk is wie het in de Kuip voor het zeggen heeft. Met Verbeek vertrokken ook technisch directeur Peter Bosz en assistent-trainer Wim Jansen, die als clubicoon mede het beleid bepaalde. Commercieel directeur Chris Woerts vertrok al in oktober, waardoor de clubleiding nog slechts bestaat uit Gudde en financieel directeur Onno Jacobs.

Woerts wordt in april opgevolgd door oud-tennisser Mark Koevermans en de eerste zorg van Gudde is nu de benoeming van een nieuwe trainer. De belangrijkste kandidaat, voormalig speler en assistent-trainer Mario Been, liet maandag weten dat hij dit seizoen bij zijn club NEC blijft. Verwacht wordt dat Feyenoord hem voor volgend seizoen vastlegt, met een interimtrainer voor de rest van deze competitie. Daarvoor lijkt vooral bondscoach Leo Beenhakker van Polen kandidaat. Gudde: „Het heeft allemaal te maken met profiel, beschikbaarheid en financiën.”

De spelersgroep beschouwt ook Vlemmings als een goede optie voor de rest van het seizoen, zei Van Bronckhorst na afloop. „Het is niet aan ons om namen te noemen, maar Leon ligt al vanaf het begin heel goed in de spelersgroep. Ik weet zeker dat hij een grote toekomst voor zich heeft als trainer. We trainen nu meer tactisch en minder fysiek dan bij Verbeek. We hebben nog geen collectieve training in het krachthonk gehad. Leon legt de accenten anders.”

Vlemmings zelf deed na afloop van de wedstrijd het verzoek geen vragen meer te stellen over de duur van zijn trainerschap bij Feyenoord. „Het is niet mijn verantwoordelijkheid daar iets van te vinden. Ik doe gewoon mijn werk. Ik neem de honneurs waar, zoals mij is gevraagd. Ik zie wel tot wanneer dat is.”

Met Been als toeschouwer begon Feyenoord gisteren onrustig. De ploeg kwam in de eerste helft niet verder dan afstandsschoten van Van Bronckhorst en Diego Biseswar. Heerenveen bleek geduldig en kwam vlak voor rust op voorsprong door een doelpunt van Viktor Elm, bij onoplettendheid in de onzekere verdediging van de ploeg uit Rotterdam. De Zweedse middenvelder scoorde eerder dit seizoen in de UEFA Cup voor Kalmar FF in de Kuip en houdt Gerald Sibon voorlopig op de reservebank.

In de voor Feyenoord acceptabele tweede helft misten Makaay, Georginio Wijnaldum en de zwakke Luigi Bruins goede mogelijkheden, mede door sterk optreden van doelman Brian Vandenbussche. De snelle omschakeling van verdedigen naar aanvallen van Heerenveen werd de ploeg van Vlemmings fataal. Een kwartier voor tijd scoorde opnieuw Elm, na een vloeiende aanval over de linkerflank. Enkele minuten later bekroonde buitenspeler Roy Beerens een tweede uitval van de ploeg van trainer Trond Sollied.

Het Rotterdamse legioen besloot de bekerwedstrijd verdeeld. Supporters die de Kuip vroegtijdig verlieten, werden weggehoond door anderen. Fans die de naam van Verbeek scandeerden, werden uitgefloten. Voor het Maasgebouw, waar de uitgedunde clubleiding van Feyenoord zetelt, hielden allen zich na afloop aan de oproep van verzorger Meijer, vijftig jaar in dienst bij de club. „Jongens, doe je best en maak er geen klerezooi van.”