Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Te veel straling in gsm

Elektronicafabrikant Samsung roept 140.000 mobiele telefoons terug omdat ze mogelijk te veel radiostraling produceren. Klanten kunnen hun toestel, van het type SGH C450, gratis omruilen voor een iets luxer exemplaar.

Samsung zette de terugroepactie in gang nadat het Agentschap Telecom één exemplaar had getest dat boven de Nederlandse blootstellingslimiet uitkwam. Andere exemplaren voldeden wel aan die norm. Aangezien de telefoons verkocht werden in samenwerking met de Postbank, heeft Samsung de adressen van alle (eerste) eigenaren. Die hebben een brief gekregen met het aanbod voor de inruilactie. Daarnaast plaatst het bedrijf advertenties.

De gemeten stralingniveaus zijn niet schadelijk, zeggen experts. Het zou gaan om een plaatselijke temperatuurstijging in het lichaam van 0,3 graden. In het buitenland blijft de gsm te koop.

Het was voor het eerst dat het Agentschap Telecom een laboratoriumtest deed met mobieltjes. Dat zal vanaf nu vaker gebeuren, aldus een woordvoerder.