Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Roem door 10 minuten

Joop Wille, die eind vorige week op 88-jarige leeftijd overleed, was de laatst levende international die voor de Tweede Wereldoorlog uitkwam voor het Nederlands elftal. De voormalige keeper van EDO en RCH is nog altijd recordhouder met het minste aantal minuten in Oranje. Op 21 april 1940 viel hij tegen België in voor Adri van Male en stond tien minuten onder de lat. Daarna werd Wille niet meer geselecteerd, door de oorlog en later omdat Piet Kraak de voorkeur kreeg. Tussen 1962 en 1974 was hij zijn record twaalf jaar kwijt aan Jan Jongbloed, tot deze het WK van 1974 keepte.

Na zijn spelerscarrière werd Wille scheidsrechter. Hij was vervolgens actief voor de KNVB en werd benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.