Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Skopje en Athene kibbelen bij VN-hof

Achttien jaar lang al ruziën Skopje en Athene over de naam van de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Macedonië. Vanochtend werd de zaak ingeleid voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Een uitspraak volgt ten vroegste over drie jaar.

Griekenland blokkeerde recent de toegang van Macedonië tot de NAVO en dreigt ook de toetreding van het buurland tot de EU te bemoeilijken. Volgens Skopje is dit in strijd met een akkoord tussen beide landen uit 1995, vandaar de rechtszaak in Den Haag. Volgens de International Crisis Group bedreigt het dispuut over de naam de stabiliteit in de hele regio. Sinds Macedonië in 1991 onafhankelijk werd, maakt Griekenland bezwaar tegen het gebruik van de naam Macedonië. Want die naam zou betekenen dat Macedonië territoriaal aanspraak maakt op de gelijknamige provincie in het noorden van Griekenland. De diplomatieke twist werd in 1993 voorlopig opgelost door het land aan te duiden als FYROM: Former Yugoslav Republic of Macedonia.

Volgende maand wordt in VN-verband opnieuw onderhandeld over de naam. Skopje herdoopte begin deze maand de grootste snelweg van het land alvast naar Alexander de Grote, wat in Athene werd gezien als een provocatie. Want of Alexander een Griek of een Macedoniër is, daar zijn beide landen 2.332 jaar na zijn dood nog steeds niet uit.