Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Mugabe dreigt coalitieoverleg volledig te staken

President Robert Mugabe dreigt de besprekingen over een machtsdeling in Zimbabwe definitief te staken als de oppositie niet akkoord gaat met zijn voorwaarden. „Dit is de gelegenheid voor ze [de oppositie, red.] om akkoord te gaan of het is afgelopen”, tekende de door de staat geleide krant Sunday Mail gisteren op uit de mond van de president.

Mugabe zou vandaag voor het eerst sinds weken rechtstreeks overleggen met oppositieleider Morgan Tsvangirai over de beloofde coalitieregering. Regeringspartij Zanu-PF en oppositiepartij MDC sloten 15 september een akkoord over een machtsdeling maar onenigheid over de verdeling van de ministersposten blokkeert samenwerking. Het uitblijven van een politieke doorbraak verergert de economische en humanitaire crisis in Zimbabwe, waar zeker 2.300 doden zijn gevallen door een cholera-epidemie.

De MDC verklaarde gisteren na Mugabes dreigement dat de oppositiepartij niet zal toetreden tot een coalitie voordat aan haar voorwaarden is voldaan. De MDC eist onder meer de onmiddellijke vrijlating van tientallen opgepakte partijleden en sympathisanten, onder wie de prominente mensenrechtenactiviste Jestina Mukoko.

Mugabe heeft eerder gedreigd een minderheidsregering te vormen, als de MDC niet tegemoetkomt aan Zanu-PF. De oppositie beschikt over een meerderheid in het parlement sinds zij maart vorig jaar de verkiezingen won. De partij claimt ook de presidentsverkiezingen destijds te hebben gewonnen maar Mugabe verzekerde zich in juni van zijn herverkiezing via een tweede ronde. De MDC deed daaraan niet mee vanwege systematisch geweld tegen haar aanhang.

Een belangrijk struikelblok is de regie over het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de politie onder valt. De MDC claimt het ministerie omdat Zanu-PF al zeggenschap heeft over het leger en de inlichtingendiensten. Het samenwerkingsverband van landen in zuidelijk Afrika SADC heeft gedeelde zeggenschap over Binnenlandse Zaken voorgesteld maar de MDC weigert dit. (Reuters, AP)