Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Bonenhemel

Laat ik deze bonenweek beginnen je te vertellen over het lekkerste bonengerecht dat ik ooit at. Dat was op de Boqueria, de grote overdekte markt in het centrum van Barcelona. Als je er binnenkomt vanaf de Ramblas ga je meteen rechts. Ergens halverwege, op de kop van een rij viskramen, vind je Pinotxo. Je kunt het eigenlijk niet missen, het is daar waar de meeste mensen staan te wachten. Geduldig, desnoods drie kwartier, een glas cava in de hand.

Bij dit onooglijke barretje op die reusachtige markt at ik een bord boterzachte witte boontjes, gestoofd in sepia-inkt. Ertussen zwommen xipirones, baby-inktvisjes. Het was 11 uur in de ochtend en heel even dacht ik dat ik dood was gegaan en in de hemel beland. Sapristi!

Terug op aarde probeerde ik naarstig te achterhalen hoe zoiets eenvoudigs zo voortreffelijk kon smaken. Op het aftandse fornuis stond een schuimende 10-liter-pan met bonen te koken. In de hoek van de kraam een vuilnisbak die uitpuilde van de blanke bonenpeulen. Dat was natuurlijk deel van het geheim: verse bonen. In mijn beste (lees: abominabele) Spaans deed ik nog een poging de bereidingswijze los te peuteren bij een van de obers. Maar bij Pinotxo zijn ze van de afdeling goddelijk eten, niet van de afdeling vriendelijkheid.

En dus, mijn beste lezers, kan ik jullie vandaag níét het recept voor de lekkerste bonen ter wereld geven. Maar wel ga ik jullie (en mezelf) troosten met iets wat in de richting komt. Onderstaande nierbonen in rode wijn komt uit 1080 recepten van Simone Ortega (uitgeverij Van Dishoeck).

voor 4 personen:

500 g gedroogde nierbonen (kidney beans), een nacht in koud water geweekt en afgespoeld

150 g doorregen buikspek aan 1 stuk

1 kalfsmergpijp

2 kruidnagels

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, fijngehakt

5 eetlepels olijfolie

1 volle eetlepel bloem

300 ml rode wijn

Zet de bonen in een pan onder water, breng met een deksel op de pan aan de kook. Haal de pan direct van het vuur en laat de bonen uitlekken. Doe ze opnieuw in de pan en giet er zoveel water bij dat ze onderstaan. Voeg het spek, de mergpijp en kruidnagels toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat anderhalf uur pruttelen, of totdat de bonen gaar beginnen te worden. Fruit de ui en knoflook 10 minuten zachtjes in de olijfolie. Roer er de bloem door, blijf 2 -3 minuten roeren en voeg beetje bij beetje de wijn toe. Roer het mengsel door de bonen en laat alles nog 30 minuten pruttelen. Voeg zout naar smaak toe. Snijd het spek in stukjes en doe die weer in de pan. Vis voor het serveren de mergpijp en kruidnagels eruit.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over bonen en je favoriete bonenrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke karamelsaus.