Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VS, Israël akkoord over plan Gaza

De Verenigde Staten gaan Israël helpen voorkomen dat Hamas zich bewapent, op voorwaarde dat Israël akkoord gaat met een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice en haar Israëlische collega Livni hebben daartoe gisteren in Washington een principeovereenkomst ondertekend.

Het akkoord voorziet in de levering van surveillanceapparatuur en logistieke hulp aan Israël en Egypte, van waaruit ondergrondse tunnels naar de Gazastrook lopen.

Over een staakt-het-vuren wil het Israëlische kabinet vanavond een besluit nemen, zo lieten Israëlische regeringsfunctionarissen gisteren doorschemeren. Israël zou uit zijn op een eenzijdig bestand, om te voorkomen dat het land gebonden raakt aan gedeeltelijke voorwaarden van Hamas.

Israël zou zijn offensief in Gaza willen staken maar zich het recht voorbehouden opnieuw in actie te komen indien de raketbeschietingen door Hamas doorgaan – het motief dat Israël aanvoert voor het gewapende optreden dat 27 december begon. Over heropening van de door Israël afgegrendelde grensdoorgangen naar de Gazastrook zou later worden besloten.

Hamas-leider Khaled Meshaal verwierp gisteren de Israëlische voorwaarden. Hamas eist officieel dat Israël zich per direct terugtrekt uit Gaza en de grens opent.

Maar gisteren overlegden Hamas-afgevaardigden in Egypte, dat optreedt als bemiddelaar, over de Israëlische voorwaarden, aldus betrokkenen. Egypte heeft voorgesteld dat de gevechten per direct worden gestaakt voor ten minste tien dagen, maar dat de Israëliërs in Gaza blijven en de grensposten dichtblijven totdat er nieuwe veiligheidsafspraken zijn gemaakt.

De Turkse premier Erdogan riep gisteren op Israël te weren uit de VN. Erdogan noemde Israëls optreden „primitief”. Turkije geldt als Israëls beste bondgenoot in de regio maar veel Turken zijn woedend over het offensief. Israël zei in een reactie dat Turkije opvallend stil was toen Hamas raketten afvuurde op Israël. Ruim 1.150 Palestijnen zijn omgekomen in de Gazastrook. Dertien Israëliërs zijn omgekomen. (Reuters, AP)