Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN: Obama moet in Afghanistan niet strategie wijzigen

De hoogste vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Afghanistan zegt dat Barack Obama weerstand moet bieden aan de roep om een nieuwe strategie voor de oorlog in het land. Obama kan beter zorgen dat de bestaande strategie wordt uitgevoerd. Volgens VN-gezant Kai Eide heeft de nieuwe Amerikaanse regering ”een unieke kans om kracht en energie te bundelen”, waarmee voortgebouwd kan worden op de resultaten die geboekt zijn bij het opzetten van het leger en het stimuleren van de economie. De aanstaande vicepresident, Joe Biden, zei deze maand in Afghanistan dat het er eerst slechter zal gaan voor het beter gaat. Maar Eide toont zich minder somber. ”Iedere maand krijgen we meer greep op de veiligheidssituatie”, aldus de Noorse diplomaat.