Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Infectieziekten

Smeren tegen infectie

Selectieve decontaminatie van de darm is niet door artsen in Groningen ontwikkeld zoals Wim Köhler twee weken geleden schreef in de Wetenschapsbijlage.

Het concept werd tussen 1965 en 1975 in het Radiobiologisch Instituut TNO in Rijswijk bedacht en uitgewerkt door de bacteriologen Dick van der Waaij en Peter Heidt als rationeel vervolg op de totale decontaminatie in het kader van het beenmergtransplantatie onderzoek. Zij vonden dat bepaalde componenten van de darmflora verantwoordelijk zijn voor infecties en voor het ontstaan van ernstige Graft-versus-Hostziekte die zich na de transplantatie kunnen voordoen. Tussen 1977 en `82 werden in de Leidse Universitaire Kinderkliniek 21 patiënten selectief gedecontamineerd door Heidt en de kinderarts Vossen als onderdeel van de behandeling met beenmergtransplantatie van leukemie of immuundeficiëntieziekten. Van der Waaij werd in 1975 hoogleraar in Groningen, waar hij de selectieve darmdecontaminatie introduceerde en onder anderen Rick van Saene opleidde. Van Saene begon met Chris Stoutenbeek in de jaren-80 met de selectieve decontaminatie van intensivecarepatiënten.