Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wintersporten

Rust roest

Conny Strobosch (89) op de skibaan in Huizen.
Conny Strobosch (89) op de skibaan in Huizen. Rikken, Freddy

Cornelia Jacoba Strobosch, bijna negentig en jarig op Valentijnsdag, reisde vijftig jaar geleden, samen met man, drie kinderen, kilo’s oliebollendeeg en een op het dak vastgesjorde kerstboom, voor het eerst richting de wintersport. Na zich lid van de Nederlandse Skivereniging en de ANWB gemaakt te hebben. Ze kwam uit een sportieve familie, vader en moeder (zee)zeilden, zwommen en verbleven elk jaar in Sankt Moritz om er op natuurijs te schaatsen. In Seefeld werden houten ski’s en lederen veterschoenen gehuurd. En werd les genomen bij de lokale grootheid Tony. Conny stelt er prijs op te melden dat ze, en dat in tegenstelling tot haar zus en vele anderen, níet verliefd op hem was. In het derde wintersportjaar skiede ze volgens eigen zeggen al redelijk, de kinderen leerden het razendsnel. De familie logeerde bij boeren om de vakantie niet al te duur te laten worden, ze stookten de kachel met briketten en kookten zelf. Zestien jaar geleden werd ze lid van de kunstskibaan in Huizen waar tijdens het winterseizoen permanent gegleden kan worden. ’s Zomers niet, dan krullen de kunststof matten teveel en gevaarlijk op. Een skihal vindt Conny te druk en de sneeuw daarin niet lekker. Ouder worden heeft ook voordelen: in Huizen is ze erelid en hoeft – boven de zeventig aangeland – geen contributie meer te betalen. Ouder dan tachtig betekent vrij skiën in de dure wintersportgebieden.

Dit is de vijftiende aflevering in een serie over sporten op leeftijd.