Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Radio en televisie Voorkeur

Andrew Lloyd Webber zoekt talent voor het songfestival 2009, BBC 1, 19.35-20.40u. British composer and producer Andrew Lloyd Webber arrives for the German movie premiere of "Das Phantom der Oper" based on the musical in Munich in this December 8, 2004 file photo. The romantic melodrama set to lush music by Webber captures the title of longest-running show in Broadway history when the curtain goes up for performance No. 7,486 on Monday night. Photo taken December 8, 2004. REUTERS/Michaela Rehle/Files
Andrew Lloyd Webber zoekt talent voor het songfestival 2009, BBC 1, 19.35-20.40u. British composer and producer Andrew Lloyd Webber arrives for the German movie premiere of "Das Phantom der Oper" based on the musical in Munich in this December 8, 2004 file photo. The romantic melodrama set to lush music by Webber captures the title of longest-running show in Broadway history when the curtain goes up for performance No. 7,486 on Monday night. Photo taken December 8, 2004. REUTERS/Michaela Rehle/Files REUTERS

actualiteiten.

Nova. Terugblik op 20 jaar Zilveren Camera, de jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. Verder een reportage uit Amerika over de plannen van Barack Obama. Ned. 22.15-22.45u.

documentaire

Aids avenu. Documentaire van Meral Uslu over de relatie tussen aids, armoede en geweld. Ned.2, 16.05-17.00u.

A history of Scotland: Bishop makes king. Derde deel van zes over de geschiedenis van Schotland. In 1320 erkent de paus Schotland als onafhankelijke natie met de Declaration of Arbroath. BBC 2, 21.00-22.00u.

Bruno Manser. Documentaire over de Zwitserse regenwoudredder Bruno Manser, die in 2000 spoorloos verdween in het grensgebied tussen Maleisië en Indonesië. Arte, 23.25-01.00u.

informatief

Het derde testament. Wat zijn de dromen, aanklachten en visioenen van ónze tijd? De Rotterdamse wijk IJsselmonde heeft sinds een paar maanden een stadsmarinier, iemand die in de stadswijk de problemen moet aanpakken. In de reportage wordt stadsmarinier Jur Verbeek gevolgd tijdens zijn kennismakingsperiode. Wesley Fok is eigenaar van een fastfoodzaak die al tientallen overvallen heeft meegemaakt. Hij licht toe waarom hij het desondanks vertikt om de zaak te sluiten. Rob Paulus zet zich in voor jongens die niks doen, geen geld hebben, rondhangen en overlast bezorgen. Zo heeft hij meer dan tachtig jongeren van de straat gekregen. Ned.2, 18.50-1920u.

Vranckx: De oorlog in Gaza. De Duitse omroep ARD slaagde er als één van de weinigen in beelden te draaien in Gaza, dat door de Israëliërs hermetisch is afgesloten. De reportage toont hoe gewone families het conflict ervaren en hoe ze proberen te overleven. De ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden niet aan. Met honderden liggen ze op de gangen. Onder hen opvallend veel kinderen. Er zijn nauwelijks medicijnen. Canvas, 20.10-20.40u.

amusement

Your country needs you. Componist Andrew Lloyd Webber en presentator Graham Norton gaan op zoek naar een geschikte kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2009. Hij of zij moet het debacle van vorig jaar voor Engeland goedmaken. BBC 1, 20.10-21.10u.

humor

QI. Comedyquiz naar Engels voorbeeld (te zien op BBC2, 23.20-0.00u), waarbij vooral de meest interessante en geestige antwoorden punten opleveren. Presentator Arthur Japin ontvangt met zijn vaste panellid Thomas van Luyn elke week drie andere cabaretiers. Ned.1, 22.25-22.50u.

Bert Visscher: Geluk zit in hele grote dingen. Bert Visscher speelt in het eerste deel een vuurtorenwachter en na de pauze diens broer, die bordeelhouder is. De twee waren ooit de beste maatjes, maar leven nu in onmin. Ned.3, 23.00-0.20u.

drama

Gebak van Krul. Derde deel van achtdelige muzikale comedyserie van Haye van der Heyden. Met Henk Poort, Mylène d’Anjou, Céline Purcell en Dorien Haan. Singer-songwriter Theo Nijland schreef de liedjes. De serie speelt zich af in een ouderwetse, gezellige Amsterdams banketbakkerij in het hart van de Jordaan. Gaat ook over de wil om iets van de multiculturele samenleving te maken. Ned.1, 19.25-20.00u.

sport

WK Sprint Moskou. Live-verslag van de volgende afstanden: 500 m (1e ronde) vrouwen en mannen, 1000 m (1ste ronde) vrouwen en mannen. Analyse: Ria Visser. Presentatie: Dione de Graaff. Commentaar: Franks Snoeks, Herbert Dijkstra en Martin Hersman. Ned.1. 11.50-16.35u. Samenvattingen: Ned.3, 22.00-22.30.

Studio Sport. Actueel sportnieuws en de samenvattingen van de gespeelde eredivisiewedstrijden De Graafschap - Willem II, ADO Den Haag - Heracles Almelo, FC Twente - Vitesse en NAC Breda - FC Utrecht. Presentatie: Toine van Peperstraten. Ned.3, 22.30-23.30u.

muziek

Noorderslag festival. Sfeerimpressie van het Noorderslag Festival in Groningen. Er zijn optredens te zien van o.m. de Rotterdamse soulsensatie Sabrina Starke, Alain Clark en Giovanca. Voorafgegaan (om 20.10u.) door de uitreiking van de Ebba Awards voor jonge Europese bands die hun debuutalbum goed in het buitenland hebben verkocht. Vanaf 23.30u. uitreiking van de Popprijs, gevolgd door een optreden van de winnende band. Ned.3, 21.00-22.00u.