Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Radio en televisie Voorkeur

O.m. beelden uit de filmklassieker M met Peter Lorre in Nachtstudio. ZDF, 0.40-1.55u.
O.m. beelden uit de filmklassieker M met Peter Lorre in Nachtstudio. ZDF, 0.40-1.55u.

actualiteiten

Buitenhof. Peter van Ingen praat met minister Donner van Sociale Zaken over zijn brandbrief aan de Kamer, waarin hij zegt dat Nederland „zich moet opmaken voor een majeure herschikking in de economie.” De kredietcrisis, de vergrijzing, de opkomende economieën en het klimaat zullen volgens hem grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. En een gesprek met Uri Rosenthal, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, over de noodzaak van een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak als de regering niet snel met betere antwoorden komt op de gestelde vragen. Ned.2, 12.05-13.00u.

Kunst en cultuur

Boeken. Wim Brands praat met historicus Ronald Havenaar over zijn boek Eb en vloed, over de verhouding tussen Nederland en de VS. Het gesprek zal uiteraard vooral gaan over de vraag wat er zal veranderen met de komst van Barack Obama, die a.s. dinsdag wordt geïnaugureerd als de nieuwe president van de VS. Ned.1, 11.25-11.55u.

Close up: New York en Parijs – Door de lens van Abott en Atget. De Franse fotograaf Eugène Atget legde in poëtische zwart-witfoto’s het snel veranderende Parijs van rond 1900 vast. De Amerikaanse fotografe Berenice Abott zorgde ervoor dat zijn oeuvre bewaard bleef en trad in zijn voetsporen: op haar beurt legde zij het New York van de jaren twintig en dertig in foto’s vast. Ned.2, 18.25-19.20u.

documentaire

Heads Up: How does the earth move? Documentaire voor jongeren waarin wordt uitgelegd hoe de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei in de zestiende eeuw bewees dat de aarde om de zon draait en niet andersom. National Geographic, 12.30-13.00u.

informatief

Van Rossem in Amerika. Derde deel van de vierdelige roadmovie door Amerika van historicus Maarten van Rossem. Vandaag is hij in Washington, waar hij onderzoekt hoe het kan dat een diep godsdienstig land als Amerika toch steeds weer op het slagveld te vinden is. Van Rossem woont o.m. de begrafenis bij van een 25-jarige kapitein en bezoekt revaliderende soldaten. Overal vraagt hij mensen naar hun verwachtingen van Barack Obama. Ned.2, 20.15-21.10u.

In Europa: 1958 Frankrijk en Algerije. Serie over Europa in de 20ste eeuw, afl. 26. Terwijl de ene kolonie na de andere na WOII de onafhankelijkheid veroverde, riep de Franse president De Gaulle in 1958 nog: „L’Algérie, c’est la France!” Maar na een jarenlange, bloedige guerrillastrijd moest het Franse leger toch de kolonie verlaten, tot woede van de ‘Pieds Noirs’, de nakomelingen van arme sloebers uit heel Europa, die hun geluk hadden gezocht in de Franse kolonie. Een aantal van hen durft nu pas terug te keren in Algerije, waar hen een pijnlijk weerzien met het verleden wacht. Ned.2, 21.10-21.55u.

Zembla: Mama, zijn wij arm? Reportage over armoede in Nederland, die in de huidige samenleving vooral kinderen treft. Kyra, Maria en Mohammed wonen in Heechterp in Leeuwarden, de armste wijk van Nederland volgens CBS-cijfers uit 2004. Bijna 40 procent van de beroepsbevolking heeft een uitkering. Soms hebben ze een tijdje werk, bijna altijd laag- of ongeschoold. Armoede en de cultuur die daarmee samenhangt, worden al generaties lang overgeërfd. Kyra’s moeder is in Heechterp geboren en háár ouders leefden ook van een uitkering. Ned.2, 21.55-22.30u.

drama

Het wassende water. Herhaling van deze succesvolle 8-delige dramaserie uit 1989, naar het gelijknamige boek van Herman de Man. De serie speelt zich af in de Lopikerwaard rond 1900, waar de familie Beijen de hoeve ‘Watersnoodt’ beheert. Altijd is er de dreiging van overstromingen. Met o.a. Thom Hoffman, Kitty Courbois, Will van Kralingen en Hans Dagelet. Ned.2, 19.20-20.15u.

Hunter. Tweedelige Britse misdaadfilm over de ontvoering van twee jongetjes door extremisten. BBC 1, 22.00-23.00u. Deel 2 morgen.

sport

NOS Studio Sport. Live-verslag van het WK Sprint in Moskou. Verder: voetbal, tennis en volleybal. Ned.1, 11.55-17.25u. en 18.10-19.00u.

Masters Snooker. Live-verslag van het Masterstoernooi in Londen. BBC 2, 15.00-18.00u. en 21.00-0.00u.

NOS Studio Sport Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden Roda JC-PSV, FC Volendam-AZ, NEC-Ajax en Sparta-FC Groningen. Ned.1, 19.00-20.00u.

NOS Studio Voetbal. Praatprogramma over voetbal van Jack van Gelder, met Hugo Borst, Youri Mulder en Ronald Koeman. Ned.1, 22.45-23.40u.