Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Raad van Europa kapittelt Albanië

De Raad van Europa noemt een nieuwe Albanese wet die leden van de vroegere geheime politie uitsluit van overheidsfuncties ondemocratisch. De Raad van Europa, die zetelt in Straatsburg, heeft begrip voor de wens om de waarheid over het communistische verleden te achterhalen en degenen die destijds handelden in strijd met de mensenrechten te vervolgen. Maar eerder heeft de Raad gezegd dat de voormalige communistische landen hun onderzoek naar het verleden voor 2000 moesten afronden en moesten voorkomen dat regeringsmedewerkers het doelwit zouden worden.