Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

OM: Pleegouders baby Donna niet vervolgbaar

De Nederlandse pleegouders van de Belgische `baby Donna` kunnen niet worden vervolgd voor het illegaal adopteren van het kind omdat de zaak verjaard is. Dat maakte het Openbaar Ministerie gisteren bekend. De verjaringstermijn is twee jaar en de adoptie vond al plaats in maart 2005. Het paar kocht het kind op internet van de moeder. Zij droeg het kind voor de biologische vader. Ze vertelde hem dat ze een miskraam had gehad en verkocht de baby aan de pleegouders. De Belgische biologische vader heeft steeds via de rechter geprobeerd zijn kind terug te krijgen. Hij moet een omgangsregeling krijgen met Donna, zo heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. In België loopt nog een strafrechtelijk onderzoek naar de moeder.