Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Lachende bankiers

De afdeling Sparen van een grote bank steekt elke maandag gezellig de koppen bij elkaar. De managers tonen hun resultaten en winstdoelen. De productontwikkelaars presenteren trends en bedenken acties. Ze lachen wat af, vooral om de onverwachte successen.

De spaarmarkt is net een vijver hongerige forellen. Nieuwe klanten happen naar elk lekker aanbod. En dan maar melken. Je verlaagt hun rente met minuscule stapjes, terwijl je hier en daar stiekem de uitstapkosten verhoogt. Succes is verzekerd. Want niets is zo onwetend, angstig en hondstrouw als de doorsnee spaarder, vooral in deze tijd. En waarom zou je iets bieden waar geen mens om vraagt?

Zo ongeveer moet het gaan bij banken die hoog scoren op de ranglijst van laagste spaarrentes (www.laagstespaarrentes.nl). Dit overzicht, van de organisatoren van www.vanspaarbankveranderen.nl, toont het meest armzalige spaarproduct per bank. Kampioen in de categorie ‘rood’ – de treurigste producten – zijn Postbank en ING. Beide bieden een rekening met de lachwekkende rente van 1 procent per jaar. Het is bijna geestig, als het niet zo beschamend was.

Waarom zou je in hemelsnaam sparen tegen 1 procentje als je elders 5 of 5,25 procent krijgen kan? (zie www.rente-meter.nl) Veel spaarders doen dat met ongeldige argumenten, zoals: „Ik vertrouw die hoge rentes niet”, of „Ik kan niet overstappen, want dan moet ik ook mijn betaalrekening verhuizen”, of „Ach, al dat gedoe voor een beetje extra winst”, of „Een hoge rente is zinloos. Alles gaat toch naar de Belastingdienst”.

In werkelijkheid zijn hoge rentes even betrouwbaar als de laagste, mits je maximaal één ton per persoon spaart per bank die (helemaal) onder ons Depositogarantiestelsel valt (zie www.dnb.nl). Een betaalrekening hoef je trouwens nooit te verhuizen. Je neemt er gewoon één of meer gulle spaarbanken bij. Het voordeel kan in de papieren lopen. Op 50.000 euro spaargeld vergoeden Postbank en ING in het ergste geval 500 euro per jaar. Elders kun je tot 2.625 euro vangen, terwijl de fiscus niets extra’s heft. Het verschil van ruim twee mille per jaar is pure, belastingvrije winst.

Toch is de Hollandse spaarder niet in beweging te krijgen. Volgens CBS-cijfers hadden we, van december 2007 tot en met november 2008, gemiddeld 241 miljard euro op spaarrekeningen staan. Hierover werd 3,9 miljard euro rente vergoed. Die fooi, van gemiddeld 1,6 procent, is nog lager dan het spaarrendement dat spaarders een jaar eerder gemiddeld overhielden (1,8 procent). Toch lijkt in reclames of de kredietcrisis de spaarrentes omhoog jaagt. Blijkbaar weten banken de extra rente voor een klein clubje actieve spaarders weg te snoepen bij de vele inactievelingen die slapend armer worden gemaakt.

Het aller bontst maakt ING het met de Resultaatrekening. Wie hier minimaal 10 mille op stort, vangt de ‘toprente’ van 1,2 procent. Neem je in één maand echter meer op dan 20 mille, zo onthullen de piepkleine lettertjes, dan betaal je over het meerdere 1 procent boete.

Stel je hebt een ton op de Resultaatrekening gestald, die je, na het lezen van dit stuk, geschrokken opneemt. Dat kost je 800 euro boete, waardoor je rendement het afgelopen jaar uitkomt op een tragische 0,4 procent.

Toch zal de afdeling sparen blijven lachen, als ze maandag weer gezellig samen zijn. „Heb je dat stuk van Verdegaal gelezen?” vraagt de voorlichter aan de chef. „Ja, geweldig!” grinnikt deze. „Al honderd spaarders hebben alles opgenomen. De boetes stromen binnen.” En zo blijven banken feesten, of het nu crisis is of niet. Gun ze dit niet. En beter je leven via www.spaarwinstcalculator.nl voor maximaal spaarrendement.

Lees Erica Verdegaal op haar weblog nrc.nl/erica