Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Huisprijs gaat in spiraal omlaag

Nog nooit hebben huizenverkopers zo vaak de vraagprijs van hun huis verlaagd als afgelopen jaar. In totaal werd de prijs van huizen die werden aangeboden via de site Funda 100.000 keer naar beneden bijgesteld. Vooral sinds de week van 25 oktober nam het aantal verlagingen van vraagprijzen fors toe. In 2006 en 2007, toen de gemiddelde huizenprijs in Nederland nog steeg, werd bij 10 op elke 1.000 woningen de prijs verlaagd. Vanaf eind oktober 2008, verdubbelde dit aantal bijna tot 19 op de 1.000 woningen.

Deze krant volgt alle woningen die worden aangeboden op Funda, de verkoopsite van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), met een marktaandeel van ruim 70 procent de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

In oktober werd de Nederlandse woningmarkt geraakt door de mondiale economische crisis. Kopers bleven massaal weg, waardoor de gemiddelde huizenprijs in 2008 daalde ten opzichte van 2007. In 2008 verkochten NVM-makelaars 129.456 woningen, 12 procent minder dan in 2007. Eind vorig jaar bracht een gemiddeld huis 233.000 euro op, terwijl dat eind 2007 nog 246.000 euro was. Huizen stonden ook langer te koop naarmate het jaar vorderde. In mei stond een huis gemiddeld 200 dagen op Funda voordat het verkocht werd. Nu staan huizen 380 dagen te koop.

Woningmarkt: pagina 13