Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Grote fietsen en pindakaas

(Illustratie Wendy Panders)
(Illustratie Wendy Panders) Panders, Wendy

Fietsen in de Zuid-Chinese provincie Guangxi tussen de pieken van het Karstgebergte, langs rijstvelden en -terrassen en gemaaide tarwevelden met grazende eenden en buffels.

Het is in het Chinese vakantieseizoen – de zomermaanden en oktober – misschien wel het meest gefotografeerde en geschilderde deel van de Volksrepubliek. Het China van de plaatjes in reisgidsen en koffietafelboeken is ook zeer in trek geraakt bij de reislustige Chinese middenklasse.

Dat is zeker het geval in Guilin, waar de cruises op de rivier de Li beginnen en eindigen na een paar uur filevaren langs zwemmende en grazende waterbuffels en getemde aalscholvers. Maar wie het toeristische centrum Guilin mijdt en rechtstreeks aanstuurt (per taxi of nog goedkoper per bus) op Yangshuo ziet de groepen Chinezen (en Europeanen en Amerikanen) snel verkleinen. Dat is een enorme meevaller, want de website Tripadvisor, het Chinese C-Trip en The Wall Street Journal hebben dit deel van China uitgeroepen tot een van de toptienbestemmingen in de wereld.

Sla vervolgens in Yangshuo bij het ziekenhuis links af in de richting van Yima naar de stilte van het bijzondere platteland. Volg vijf kilometer lang de borden langs de verharde en vervolgens onverharde weg naar The Giggling Tree of de Yangshuo Outside Inn, twee tot herbergen verbouwde boerderijcomplexen en toevallig in Nederlandse handen. Hier merk je weinig van het feit dat China, en zeker het zuiden en westen, populaire vakantiebestemmingen zijn geworden en dat Guangxi, waar de Zhuang de meerderheid vormen, bepaald geen dunbevolkte provincie is.

Allebei zeer geschikte uitvalsbases voor fiets- en boottochten langs en op de Yulong en de Li die is omringd door bergen met namen als de ‘Acht Bovennatuurlijken Die de Rivier Oversteken’, de ‘Negen Paarden Heuvel’ en de ‘20 Yuan Heuvel’. Op het Chinese geldbiljet van 20 yuan is een schilderij van de Li-streek gedrukt, vandaar de naam. Advies: mijd de duurdere cruiseboten en huur een motorvlet of beter nog een gemotoriseerd bamboevlot met leunstoeltjes.

Van hier uit is het noordoostelijk deel van het aan Vietnam en de Golf van Tonkin grenzende Guangxi uitstekend te verkennen. De Longji-rijstterrassen zijn misschien wat te ver weg voor degenen die niet per auto maar per bus rondreizen. The Giggling Tree is vernoemd naar een honderden jaren oude Banyan-boom (ficus benghalensis) voor de schuren en het woonhuis dat in 2007 door Paulien Leisink en Karst Draaisma uit Leeuwarden werd verbouwd tot een klein hotel met restaurant, categorie backpackershotel maar wel met vijf sterren. Dat wil zeggen met goede douches, muskietennetten, luchtverkoeling, een uitstekende Chinese en Westerse keuken, Franse en Australische wijn, internet, stevige, grote fietsen, en pindakaas.

Leisink en Draaisma waren er niet om het zelf te vertellen, maar zij besloten zich hier te vestigen na jarenlang te hebben gereisd en gewerkt in Afrika en China. Waarneemster/gastvrouw Nadine en haar man gastheer Tim hebben de smaak van het herbergieren te pakken gekregen en ontfermen zich na de winterstop 2008/2009 over de verderop gelegen, vijf jaar oude Yangshuo Outside Inn, die bijna onvindbaar verscholen ligt achter een rij boerenhuizen.

www.gigglingtree.comwww.yangshuo- outside.com.cn