Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Film Voorkeur

Star Wars: Episode II-Attack of the Clones (George Lucas, 2002, VS). Na The Phantom of Menace het tweede deel van de nieuwe trilogie die vertelt wat voorafging aan de fameuze eerste Star Wars-trilogie. Anakin Skywalker (Hayden Christensen), de latere vader van Luke, is nu 19 en leert de romantiek kennen. In de computer vervaardigde spektakelscènes worden gepaard aan bordkartonnen drama en het avontuur is verworden tot een cursus pompeuze mythologie. RTL 5, 20.30-23.10u.

Y aura-t-il de la neige à Noël? (Sandrine Veysset, 1996, Frankrijk). Tijdens het kijken naar het dromerige debuut van Veysset over het harde leven op een Zuid-Franse boerderij wordt de kijker het achtste kind van een formidabele moeder die er al zeven heeft. Uitgelegd wordt er niets, wel gespeeld in het hooi, gewerkt op het veld en geknuffeld tussen de vale dekens. Canvas, 21.55-23.20u.

Gods and Monsters (Bill Condon, 1998, VS). Fictieve episode aan het einde van het leven van de Britse, min of meer openlijk homoseksuele Frankenstein-regisseur James Whale (1889-1957). Ian McKellen speelt met sublieme ironie de verbitterde oude kunstenaar. In diens ontmoetingen met een potige jonge tuinman (Brendan Fraser) speelt de film intelligent de tegenstellingen uit: tussen homo- en heteroseksualiteit, tussen de generaties, tussen Amerika en Europa, maar vooral tussen levenslust en verval. BBC 2, 1.00-2.40u.