Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Exotische wijnen

Ik experimenteer graag met gerechten uit verschillende landen, maar dat betekent wel dat mijn voorraad exotische ingrediënten steeds groter wordt. Zo heb ik al jaren een geopende fles Japanse Mirin en een fles Shaoxing in mijn voorraadkast staan. Die exotische wijnen gebruik ik niet iedere week en ik zit nu met twee halflege flessen die ruimschoots voorbij de houdbaarheidsdatum zijn. Ze ruiken niet bedorven. Kan ik ze nog gebruiken? Zijn er Europese alternatieven die je net zo goed kan gebruiken?

Johanna Collinge

De houdbaarheidsindicatie op dit soort producten is meestal krap gesteld, zodat de fabrikant niet eindeloos aansprakelijk blijft voor de inhoud. Anderzijds geldt die datum alleen voor ongeopende flessen. Het beste kunt u dus inderdaad op uw neus afgaan. Sterke drank is, ook na opening, vrijwel eeuwig houdbaar. Maar Aziatische kookwijnen zijn laag-alcoholisch, en zullen na verloop van tijd oxideren en in kwaliteit achteruit gaan. Als u ze slechts af en toe gebruikt, zou ik ze zeker vervangen door meer gangbare alternatieven. In plaats van mirin kunt u medium sherry gebruiken, of desnoods witte wijn met een schep suiker. De Chinese Shaoxing heeft een wat rokerig aroma en droge sherry is dan ook een prima alternatief. Hoger in alcoholpercentage, maar ook passend in Chinese gerechten, zijn whisky en cognac. In Japanse gerechten kan droge sherry worden gebruikt waar sake staat voorgeschreven. En, om de flessendans compleet te maken, Shaoxing en sake zijn onderling ook goed uit te wisselen.

Chinese garnalen

voor 4 personen:

750 g rauwe tijgergarnalen, schoongemaakt 3 eetlepels lichte sojasaus 3 eetlepels Shaoxing rijstwijn (of een alternatief) 2 theelepels sesamolie een snuf suiker een scheut arachideolie 2 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd 3 - 4 cm gemberwortel, gekneusd 2 - 3 rode chilipepertjes (rawits) 3 lenteuitjes, in reepjes

Marineer de garnalen in sojasaus, Shaoxing, sesamolie, suiker, een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Laat een wok op hoog vuur loeiheet worden. Laat de garnalen uitlekken en vang de marinade op. Schenk een scheut olie in de wok en roerbak de knoflook, gember en chilipeper 30 seconden. Voeg de garnalen toe en bak ze 2 - 3 minuten tot ze nét gaar zijn. Schenk de marinade in de wok, schep alles nog 30 seconden om en bestrooi het gerecht tot slot met lente-ui.

Keukenkwesties naar:vreugdenhil@nrc.nl

Janneke Vreugdenhil heeft een kookrubriek op nrc.tv