Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Espria overweegt ontbinding van zorgconglomeraat

Zorgconglomeraat Espria overweegt het noodlijdende Philadelphia af te stoten. Aanleiding zijn de grote financiële problemen bij de werkmaatschappij.

Bestuursvoorzitter Bram Troost van Espria zegt het bedrijf het liefst bijeen te willen houden, maar: „Er is een goed debat nodig. Misschien krijg ik wel geen gelijk.” Eerst wil hij Philadelphia saneren. „De situatie is dramatisch. Als je die organisatie zo in de wei zet, is dat onverantwoord.”

Participatieraad, personeel en bonden bepleiten uittreding van Philadelphia uit Espria, vorig jaar gevormd met zorginstelling Evean en woningcorporatie Woonzorg Nederland. Vorige maand maakte een ander zorgconglomeraat, Meavita Nederland, bekend na miljoenen verlies de fusie van twee jaar geleden ongedaan te maken.

Tegen de vorming van Espria, de grootste woonzorggroep van Nederland, bestond vorig jaar grote weerstand in de Tweede Kamer. Die nam een motie aan tegen fusie, uit vrees voor meer bureaucratie, hoogbetaalde bestuurders en minder keuzevrijheid en zeggenschap voor cliënten. Concurrentiewaakhond NMa gaf wel toestemming. Toenmalig minister Vogelaar (Wonen, PvdA) verbood daarna volledige integratie omdat geld voor volkshuisvesting niet mag worden gebruikt voor zorg. Espria loste dit op met een personele unie. Bestuur en commissarissen van de zorgbedrijven zijn dezelfde als die van Woonzorg.

Over Philadelphia bracht het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) onlangs een vernietigend rapport uit. Twee commissarissen van Espria stapten daarom deze week op.In het rapport staat dat het bestuur van Philadelphia meer aandacht voor groei en vastgoedprojecten had dan voor de kerntaken: verzorgen en huisvesten van verstandelijk gehandicapten. Het toezicht van de commissarissen schoot tekort; in een jaar verdampte 24 miljoen euro eigen vermogen. Het CSZ spreekt van „bestuurlijke obesitas” en bepleit „bijzonder toezicht”.

Troost ontkent dat de vorming van Espria en de nood van Philadelphia verband houden. De zorgelijke situatie is voor de fusie ontstaan, zegt hij. Voorgaande bestuurders hadden dat verdoezeld door vastgoed te hoog te waarderen in de boeken. Zijn herstelplan voorziet in afstoten van vastgoed en taken die niet tot de kernbezigheden behoren, tachtig banen in de overhead schrappen en 4 miljoen euro voor een sociaal plan.