Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dood in een belegerde grot in Transvaal

Drama in Transvaal (Zuid-Afrika). In 1854 vermoordde daar Chief Mugombane van de Kekane Ndebele een aantal van de blanke Boeren die zijn land inpikten en van zijn volk slaven maakten. Uit wraak. Snel kwam een Boerenleger, ook om wraak. De Kekane Ndebele vluchtten naar een grot. Een onneembare vesting was dat! Een maand lang belegerden de Boeren de grot. Toen gingen ze kijken en vonden ze 3000 lijken, zo vertelden ze later. Liever dood van honger en dorst dan overgave aan de vijand! In 1992 vonden scholieren bij een excursie een kindermummie in de grot. Die is nu onderzocht. Het kind blijkt 3 of 4 jaar oud te zijn geweest. En er lagen nog zoveel andere mensenbotten in de grot dat de archeologen denken dat er minstens 1500 doden hebben gelegen.
Drama in Transvaal (Zuid-Afrika). In 1854 vermoordde daar Chief Mugombane van de Kekane Ndebele een aantal van de blanke Boeren die zijn land inpikten en van zijn volk slaven maakten. Uit wraak. Snel kwam een Boerenleger, ook om wraak. De Kekane Ndebele vluchtten naar een grot. Een onneembare vesting was dat! Een maand lang belegerden de Boeren de grot. Toen gingen ze kijken en vonden ze 3000 lijken, zo vertelden ze later. Liever dood van honger en dorst dan overgave aan de vijand! In 1992 vonden scholieren bij een excursie een kindermummie in de grot. Die is nu onderzocht. Het kind blijkt 3 of 4 jaar oud te zijn geweest. En er lagen nog zoveel andere mensenbotten in de grot dat de archeologen denken dat er minstens 1500 doden hebben gelegen.

Drama in Transvaal (Zuid-Afrika). In 1854 vermoordde daar Chief Mugombane van de Kekane Ndebele een aantal van de blanke Boeren die zijn land inpikten en van zijn volk slaven maakten. Uit wraak. Snel kwam een Boerenleger, ook om wraak. De Kekane Ndebele vluchtten naar een grot. Een onneembare vesting was dat! Een maand lang belegerden de Boeren de grot. Toen gingen ze kijken en vonden ze 3000 lijken, zo vertelden ze later. Liever dood van honger en dorst dan overgave aan de vijand!

In 1992 vonden scholieren bij een excursie een kindermummie in de grot. Die is nu onderzocht. Het kind blijkt 3 of 4 jaar oud te zijn geweest. En er lagen nog zoveel andere mensenbotten in de grot dat de archeologen denken dat er minstens 1500 doden hebben gelegen. HS