Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

Dennis stopt als teambaas McLaren

Ron Dennis heeft zijn afscheid aangekondigd als baas van het Formule 1-team van McLaren. Hij stopt op 1 maart en wordt vervangen door Martin Whitmarsh.

„Het is mijn beslissing. Het is tijd dat Martin de baas wordt”, gaf Dennis, die mede-eigenaar van het McLarenteam is, gistermiddag aan bij de presentatie van de nieuwe ‘zilverpijlen’. Daarmee gaat coureur Lewis Hamilton komend seizoen proberen zijn wereldtitel te prolongeren.

Dennis, die als achttienjarig jochie in de Formule 1 begon bij het team van Cooper, was sinds 1981 de baas van het Formule 1-team. Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen en vorig seizoen Lewis Hamilton haalden voor de Britse renstal onder Dennis de wereldtitel binnen. Dennis vertrekt bij de renstal maar blijft aan als directeur van de McLaren Group, bestaande uit diverse bedrijven.

„Hij zal altijd een belangrijk deel van het team zijn. Hij heeft in mijn leven ook een sleutelrol gespeeld”, keek de 24-jarige Brit Hamilton terug op zijn speciale band met de teambaas. „Ik ontmoette hem toen ik tien jaar was. Hij heeft me in echt alles verder geholpen en dus een enorme impact op mijn leven gehad.” Dennis beschouwde de jonge Hamilton bijna als zijn eigen zoon.

Dennis was een autoriteit binnen de Formule 1-wereld. Zijn hoge aanzien liep wel flinke klappen op door een spionage-affaire in 2007. Voor de betrokkenheid daarbij kreeg McLaren een boete van honderd miljoen dollar (ongeveer 75 miljoen euro) opgelegd. (ANP)

Lees een portret van Ron Dennis uit 2007 op nrc.nl/sport