Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De voorspeller bankroet 4

Fijn dat de wetenschapsredactie aandacht besteedt aan economie. Op de voorpagina kondigt de krant aan Modellen in diskrediet en boven het stuk staat De voorspeller bankroet. Daar ga je natuurlijk even lekker voor zitten. Maar het stuk geeft geen onderbouwing van de ferme uitspraken. Dat komt doordat nergens concreet ingegaan wordt op de modellen. Welk model voorspelt nu precies slecht? Waar blijkt dat uit? Waarom is het zo? En modellen over kredietrisico worden op één hoop gegooid met modellen die de macro-economische ontwikkeling proberen te voorspellen. Houtekamer beweert dat je maar beter op het gezonde verstand kunt vertrouwen dan op modellen. Heeft het gezonde verstand de crisis wel voorspeld? Als de modelmakers net zo te werk zouden gaan als Houtekamer hadden we misschien wel elke week een kredietcrisis! Hopelijk maakt NRC in de toekomst wat serieuzer werk van de razend boeiende wereld van de economie.