Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

De rust is weergekeerd op Katendrecht

Jongeren op Katendracht zorgden vorig jaar voor criminaliteit en overlast. Volgens buurtagent Van ’t Zelfde is het er nu al negen maanden rustig.

Het is de wijk waar minderjarigen vorig jaar de sigarenboer met een pistool hebben overvallen. Katendrecht, een Rotterdams schiereiland. De situatie daar is nu flink verbeterd, zeggen betrokkenen.

Een groep minderjarige jongens, sommigen nog geen twaalf jaar oud, veroorzaakte vorig jaar veel overlast en criminaliteit op Katendrecht. De jongeren richtten vernielingen aan, misdroegen zich op school en gedroegen zich asociaal tegenover politie, buurtbewoners en winkeliers. Die groep was „flink ontspoord”, zegt voorzitter Ben van Wevering van de bewonersorganisatie. En dan had je ook nog een andere groep van Antilliaanse jongeren, die zich schuldig maakte aan overvallen en straatroof.

Niet alleen de jongeren vormden een probleem. Ze kwamen uit gezinnen met veel problemen zoals schulden, ouders die de regie over de opvoeding van de kinderen kwijt zijn, alcohol- of drugsproblemen, werkloosheid.

Buurtagent Cock van ’t Zelfde: „Ze hebben bijvoorbeeld criminele oudere broers.”

De gemeente trad op. In januari werd voor een half jaar de tweede periode van preventief fouilleren ingesteld, zegt Van ’t Zelfde. Dat was in 2007 ook al eens gebeurd. Daarnaast stuurde de burgemeester in mei tien minderjarige jongeren een brief. Daarin stond dat ze ’s avonds voor negen uur thuis moesten zijn.

Naast de avondklok kwam er bij drie probleemjongeren een gezinscoach op bezoek en één jongen werd tijdelijk uit huis geplaatst, zegt de buurtagent. Er kwam extra begeleiding voor de jongeren en de ouders. Voor elke jongere werd een plan opgesteld om „pedagogische en gedragsproblemen” aan te pakken, zegt Dagmar Oudshoorn, voorzitter van de deelgemeente Feijenoord. Hulp wordt nu verleend vanuit één loket, dat van de jeugdconsul.

Het is effectiever dan oppakken en vastzetten. Overlastgevende jongeren die door de politie worden opgepakt kunnen maximaal zes uur vastgehouden worden op het bureau. Later komen ze dan voor de rechter, maar dat lost het probleem op de korte termijn niet op, zegt de Feijenoordse ‘wijkteamchef’ Jilles Vrijhof.

De betrokken kinderen en hun ouders hebben „goed” op de gezinscoaches gereageerd, zegt Van ’t Zelfde, die ook bij de jongeren thuis komt. Eén gezin was het niet eens met de brief van de burgemeester, maar verder was er „weinig wanklank” over de aanpak, die als doel had om „het gedrag van de kinderen te normaliseren”.

De gezinscoach van GAAF (Gezamenlijke Aansturing Aanpak Feijenoord) op Katendrecht zegt dat het belangrijk is om het vertrouwen van de kinderen en de ouders te winnen. De coach moet duidelijk maken dat hij in een gezin is om te helpen.

De jeugdconsul werkt ook samen met de stadsmarinier, die met een mandaat van de burgemeester direct kan ingrijpen als zich problemen voordoen. Zo werden na een geweldsgolf zonder bureaucratisch gedoe binnen enkele weken elf beveiligingscamera’s geïnstalleerd in de buitenruimte op Katendrecht, zegt Van Wevering.

De jeugdoverlast op het schiereiland was een „groot en langdurig incident”, zegt stadsmarinier Marcel van de Ven. „Van die problemen is nu geen sprake meer.” Hij krijgt bijval van de Directie Veiligheid van de gemeente, de buurtbewoners en de politie. Volgens buurtagent Cock van ’t Zelfde is het al negen maanden rustig op Katendrecht.

Op 23 januari organiseert NRC Handelsblad samen met stichting Anno en tv-programma Andere Tijden in de Rotterdamse Arminiuskerk een debat over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Info: geschiedenislive.nl