Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De Herensociëteit

Beleggingsclub De Boterham Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Zwaagdijk-Oost, 14-01-2009 / Beleggingsclub "de Boterham".
Beleggingsclub De Boterham Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Zwaagdijk-Oost, 14-01-2009 / Beleggingsclub "de Boterham". Krielen, Jorgen

‘Als je rond de eeuwwisseling niet met beleggen bezig was, miste je de boot. Iedereen deed het”, zegt Sam Wagemaker. In 2000 was hij nog eigenaar van een café in het Noord-Hollandse Zwaagdijk. Net als veel van zijn vaste klanten was hij geïnteresseerd in beleggen. Met z’n tienen richtten ze De Boterham op. „Eigenlijk een herensociëteit. We hebben statutair vastgelegd dat er geen vrouwen bij mogen. Gewoon gezellig met mannen onder elkaar.”

De leden komen elke tweede woensdag van de maand bij elkaar in het café. Per vergadering leggen ze 50 euro in. Over de transacties stemmen ze en de meerderheid beslist. Meestal kopen ze aandelen die ze langere tijd vasthouden. „Als we dan 10 of 12 procent rendement hebben, stappen we er weer uit.”

De eerste twee jaar maakte De Boterham alleen maar winst. „In die tijd maakte het niet uit wat je deed. Het was altijd bingo.” In 2002, toen de beurs instortte, leed De Boterham verlies. De club heeft er vier jaar over gedaan om weer quitte te spelen. „Toen zijn we ook in opties gaan handelen, want dat verbreedt je mogelijkheden. Maar die opties leverden niets op, dus we zijn ons weer gaan beperken tot aandelen.”

In 2008 leed De Boterham opnieuw verlies. „Toevallig hadden wij aandelen Merrill Lynch. Het klinkt gek, maar daardoor bleef de schade beperkt. We hadden die aandelen anderhalf jaar en ze bleven maar stijgen. Op het moment dat onze koerswinst 80 procent was, hebben we ze verkocht. Dat was echt precies op tijd, want direct daarna ging Merrill Lynch failliet.” Ondanks die enorme winst staat De Boterham op een verlies van 40 procent. „Niks belegde boterham, we zijn nu al blij met een snee droog brood”, zegt Wagemaker.

De afgelopen drie maanden hebben ze niets gekocht. De inleg van 1.500 euro over die periode staat veilig op de bank. „We weten niet wat we moeten kopen. Wat je ook doet, je krijgt een draai om je oren.” Ondertussen is Wagemaker op zoek naar antwoorden. De afgelopen weken heeft hij tal van interviews met analisten en beursgoeroes gelezen. „Ze spreken elkaar allemaal tegen. De ene is somber en de ander zegt dat we grote winsten gaan maken. Kortom, ze weten het niet.”

Wilma van Hoeflaken