Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

De andere wang

Videoclip Macy Gray
Videoclip Macy Gray

Macy Gray gooit olie op het vuur van de discussie over de verderfelijke effecten van seks en geweld in videoclips en games. Haar clip bij Slap A Bitch is een ode aan de bitch slap, de klap met de vlakke hand tegen de wang van de tegenstander. Wat we zien is een uitgebreide verzameling archiefmateriaal: echte mensen die hun echte handen met klinkend geweld tegen de wangen van andere echte mensen slaan.

In de compilatie zinloos maar decoratief geweld zitten klappen van beroemdheden die strikt genomen geen bitch slap zijn, zoals die van Björk aan een fotografe en de elleboog van Amy Winehouse in het gezicht van een fan.

Maar echt leuk wordt het pas bij een van de weinige klappen waarbij de ontvangende kant zijn wang geheel vrijwillig ter beschikking stelt. In een vertraagd fragment, geplukt uit het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Brainiac, is te zien wat we elkaar op deze manier aandoen. Het gezicht ondergaat een bizarre, buigzame vervorming, als was de klapgever eigenlijk een kubistisch aangelegde of Francis Bacon-minnende schilder.

Het staaltje knip- en plakwerk van Slap A Bitch is leuk voor het effect, maar je raakt er snel op uitgekeken. De bitch slap is beter te verdragen als er enige vorm van artistieke verwerking aan te pas komt. In de clip van True Faith van New Order, ook al weer van 1987, komt een virtuoze wederzijdse reeks bitch slaps voor, door vreemd uitgedoste en blauw opgeschilderde wezens. Het is goed te zien dat maker Philippe Decouflé een flinke staat van dienst heeft als choreograaf. Aankleding en choreografie uit deze clip doen 21 jaar later nog altijd hun invloed gelden. Werp maar eens een blik op de clip bij That Beep van het Australische collectief Architecture In Helsinki.