Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

De allerlaatste keer George W. Bush

Nog één keer, écht voor het allerlaatst, wendde hij zich als president rechtstreeks tot de Amerikanen. Op de manier, die zij na acht jaar van hem gewend zijn geraakt: ogenschijnlijk vol vertrouwen, overtuigd van de noodzaak van ingrijpende beslissingen die hem misschien niet populair hebben gemaakt, maar die Amerika „veiliger hebben gemaakt”.

George W. Bush greep zijn dertien minuten durende afscheidstoespraak gisternacht aan om een laatste maal zijn beleid als 43e president van de Verenigde Staten te verdedigen. Bush zal alleen aanstaande dinsdag nog als president in het openbaar optreden, tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44e president.

Bush sprak in het Witte Huis, voor een zorgvuldig geselecteerd gezelschap toehoorders. De scheidend president was bij vlagen geëmotioneerd, maar niet zo introspectief als tijdens zijn laatste optreden voor de media, afgelopen maandag. Daarbij erkende Bush onder meer dat de boodschap ‘Missie volbracht’ in mei 2003, twee maanden na de invasie van Irak, „een verkeerd signaal gaf”.

Ditmaal verdedigde Bush nog eenmaal vol verve zijn besluit Irak binnen te vallen. „Irak is van een brute dictatuur en een gezworen vijand van Amerika veranderd in een Arabische democratie in het hart van het Midden-Oosten”, aldus Bush. Ook Afghanistan is nu een „jonge democratie”.

Vooruit, hij heeft „tegenslagen” (setbacks) ervaren. Maar, zei Bush: „Ik heb altijd gehandeld met het belang van het land in gedachten.” (Reuters, AP)

Bush’ afscheidsspeech op nrc.nl/buitenland