Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Citi splitst zichzelf op

Zoals eerder deze week al uitlekte gaat de Amerikaanse bank Citigroup zichzelf splitsen in twee delen. Dat maakte het tot voor kort grootste financiële concern ter wereld gisteren bekend, bij de presentatie van opnieuw teleurstellende resultaten over het vierde kwartaal.

In de laatste drie maanden van vorig jaar leed Citi een verlies van 8,3 miljard dollar (6,2 miljard euro), aanzienlijk slechter dan analisten hadden verwacht. Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaalverlies voor het bedrijf.

Er ontstaan twee nieuwe bedrijven: Citicorp voor reguliere retailbankactiviteiten voor consumenten, het financieren van bedrijven, en vermogensbeheer voor rijke particulieren. Citi Holdings gaat door met het veel risicovollere professioneel vermogensbeheer, effectenhandel en hypotheekverstrekking aan particulieren.

Door grote posities op de risicovolle Amerikaanse hypotheekmarkt heeft Citigroup zwaar te lijden gehad van de kredietcrisis. De Amerikaanse overheid heeft tot nu toe al 45 miljard dollar aan kapitaalsversterking verstrekt.

Amerikaanse banken pagina 15