Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bestuur loopt leeg bij Mecom

Zes bestuursleden van het Britse investeringsmaatschappij Mecom, eigenaar van onder meer Wegener, zijn gisteren opgestapt. Voormalig Wegener-topman Jan Houwert en vier andere leden van de raad van commissarissen alsmede de financieel directeur hebben hun ontslag ingediend. Zij zijn het niet eens met de manier waarop bestuursvoorzitter David Montgomery de onderneming leidt.

Aanleiding voor het conflict zouden onderhandelingen met de banken zijn over het verlagen van de schuld van Mecom. Het dagbladbedrijf verkocht eerder deze week zijn activiteiten in Duitsland voor 152 miljoen euro om zijn schuldenlast te verlagen. Eind september bedroeg die nog 657 miljoen euro. Wegener en de andere Mecom-onderdelen vrezen forse bezuinigingen.

In een verklaring stellen de opgestapte commissarissen dat zij zich zorgen maken over de strategie van het concern, de effectiviteit van het management en de verantwoording van topman Montgomery. „De bestuursleden hadden niet langer het vertrouwen in de bestuursvoorzitter”, aldus de verklaring. Financieel directeur John Allwood en commissarissen Houwert, John McNeil, Robin Miller, Richard North en Rob Pieterse, waren eerst met hun bezwaren naar de aandeelhouders gestapt. Die kozen echter de kant van Montgomery. „De bestuursleden zagen geen ander alternatief dan op te stappen.”

Mecom heeft kranten in Noorwegen, Denemarken, Polen en Nederland. Het kocht in 2006 het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger. Een jaar volgde Wegener (onder meer De Gelderlander en het Brabants Dagblad).

Wegener-directeur Houwert verruilde toen zijn aandelen Wegener voor aandelen Mecom. De van koers daarvan daalde sindsdien met bijna 98 procent. De waarde van Houwerts belang slonk van een kleine 100 miljoen euro naar ruim 2 miljoen euro nu.