Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Weegmoment

Het land is in opwinding over de verkiezingen van een nieuwe Dichter des Vaderlands. Maar we hebben er helemaal geen nodig, want onze leider is onze grootste dichter. Premier Balkenende, die heel het volk weet te inspireren met zijn ravissante stijl en zalvende zinnen, heeft ons deze week een nieuw woord geschonken. Weegmoment.

Proef het woord op je tong. Hoor hoe welluidend het ruist in onze oren. Het is een woord van gewicht, maar tevens vergankelijk, als een klaproosje dat je plukt en in een korte wijle verwelkt in je handen. Weegmoment. Ik heb elke ochtend een weegmoment, als ik vóór het douchen op de weegschaal stap die ik zo heb ingesteld dat hij altijd mijn streefgewicht aangeeft, zodat ik met een goed humeur aan de dag begin. Ach, was alles maar zo mooi als mijn weegmoment in de ochtend. Ach, was alles altijd maar precies zoals je het het liefst wil.

Het weegmoment van Balkenende moet nog komen. Het zal komen wanneer president Obama van de Verenigde Staten hem zal bellen. Het zal een gewichtig gesprek zijn dat niet langer dan een moment zal duren. Tijdens dat gesprek zal de premier zich uitkleden en op de weegschaal stappen. Alleen zijn onderbroekje houdt hij aan, want hij is een christelijke premier. Obama zal hem vragen of Nederland meer soldaten naar Afghanistan wil sturen die er nog wat langer moeten blijven dan eerder was afgesproken. Balkenende zal dan met een gewichtig trillend stemmetje zeggen dat dat goed is. O, hoe heerlijk zal dat moment zijn. Hoe zoet en zalig. Hoe gewichtig zal de premier zich op dat moment voelen. Hij verheugt zich er al maanden op.

En dan heb je nu opeens zo’n stoethaspelende ChristenUnie- minister die alles moet verzieken. Minister Van Middelkoop heeft in een interview in de Telegraaf gezegd dat Nederland in 2010 zeker weg gaat uit Afghanistan. De premier schoot uit zijn slof. Geëmotioneerd riep hij uit: „Maar we krijgen nog een weegmoment!” Toen zei de minister in de Kamer maar dat hij dat interview nooit had gegeven. Maar toen bleek dat hij het wel had gegeven.

En nu heeft hij zelf een weegmoment.

Ilja Leonard Pfeijffer