Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Energie

RWE is de vuilste van Europa

Hoofdkantoor RWE in Essen (Foto AFP)

Hoofdkantoor RWE in Essen (Foto AFP)Hoofdkantoor RWE in Essen (Foto AFP)

Het Duitse energiebedrijf RWE wil Essent overnemen. Het Wereldnatuurfonds, dat zijn naam heeft verbonden aan de groene stroom van Essent, is daar niet gelukkig mee. Als het om klimaat gaat heeft RWE een slechte naam. Kijk maar eens naar dit rapport van Price Waterhouse Coopers.

Twee conclusies vallen op. Volgens PWC hebben de meeste grote stroomproducenten in 2007 weer meer kooldioxide uitgestoten dan het jaar ervoor. En van alle elektriciteitsbedrijven is RWE veruit de grootste klimaatvervuiler.

Wat vertellen de cijfers? De uitstoot van kooldioxide door de 22 grootste Europese stroomproducenten is in 2007 gestegen met ongeveer 3 procent tot een totaal van 800 miljoen ton. Deels is dit een gevolg van de groeiende vraag. Maar niet alleen. Ook is bij een aantal bedrijven, waaronder RWE, de hoeveelheid kooldioxide per Megawattuur (Mwh) gestegen.

Klimaatvervuiling

Klimaatvervuiling in Megaton kooldioxideKlimaatvervuiling in Megaton kooldioxide

Gemiddeld is die uitstoot nu 373 kilogram per Mwh. Maar RWE ligt daar ver boven. Het bedrijf is lang niet zo groot als het Franse EDF, maar produceert wel 56 procent meer kooldioxide per jaar. In 2007 is de uitstoot met 3,5 procent gestegen naar 147 miljoen ton. Volgens RWE komt dat doordat het bedrijf afhankelijk is van vervuilende bruinkool, terwijl EDF veel kernenergie gebruikt.

Bruinkoolwinning door RWE (Foto Chris Keulen)

Bruinkoolwinning door RWE (Foto Chris Keulen)Bruinkoolwinning door RWE (Foto Chris Keulen)

Maar ook vergeleken met een ander Duits bedrijf doet RWE het heel slecht. E.ON wist in 2007 de emissie per meeteenheid terug te brengen van 426 naar 403 kilogram. Bij RWE was in hetzelfde jaar sprake van een lichte groei naar 848 kilogram met meeteenheid.

Het Wereldnatuurfonds vreest dat RWE zijn klimaatvriendelijkheid mede zal gaan halen uit een overstap naar kernenergie. Zo heeft RWE een contract getekend met Bulgarije voor de bouw van een kerncentrale. Dat gebeurt op een plek die volgens Duitse milieuorganisaties gevoelig is voor aardbevingen.

RWE heeft het de afgelopen jaren regelmatig aan de stok met milieugroepen. Of het nu gaat om de rechtszaak die Greenpeace in 2006 aanspande (en verloor) tegen de klimaatcriminaliteit van het energiebedrijf. Of om verzet tegen een truc van RWE om groene stroom te verkopen door gewoon alle klimaatvriendelijke energie bij elkaar te schrapen. Zo verdient RWE, zonder dat er één gram kooldioxide minder is geproduceerd.

Zelf werkt het energieconcern hard aan een groener imago. Maar zelfs het vriendelijke hamstertje dat Duitsers op televisie oproept om het milieu te sparen, kon milieuactivisten niet bekoren:

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.