Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Problemen systeem EU-grenscontrole

PRAAG. De invoering van een verbeterd computersysteem voor grenscontrole op mensen die de Schengenzone binnen de EU in willen, stuit op grote technische problemen. De geplande invoering in september lijkt niet haalbaar. Criminelen kunnen daardoor voorlopig nog betrekkelijk eenvoudig binnenkomen in landen van de Schengenzone (waaronder ook Zwitserland). Minister Ivan Langer (Binnenlandse Zaken) van huidig EU-voorzitter Tsjechië maakte de vertraging gisteren bekend. Het nieuwe systeem moest bestaande registratiesystemen aanvullen met vingerafdrukken, pasfoto’s en andere gegevens. Een test afgelopen herfst mislukte echter. (ANP)