Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Nieuw in bestuur van TNK-BP: Schröder

Hij mag zich zo langzamerhand de Duitse energietsaar noemen. Oud-bondskanselier Gerhard Schröder, van sociaal-democratische huize, heeft er weer een baan bij. Hij wordt commissaris van het Russisch-Britse olieconsortium TNK-BP.

Schröder, bondskanselier van Duitsland van 1998 tot 2005, werd drie jaar geleden voorzitter van de raad van commissarissen van een Russisch-Duitse onderneming die de omstreden Nord Stream-gaspijpleiding door de Oostzee aanlegt. Deze pijlleiding van Noordwest-Rusland naar Noord-Duitsland is in handen van de Russische gasmonopolist Gazprom, die meerderheidsaandeelhouder is, en de Duitse ondernemingen BASF, E.ON Ruhrgas en de Nederlandse Gasunie.

In zijn nieuwe baan als commissaris van TNK-BP krijgt Schröder opnieuw te maken met een gevoelige kwestie. Het Russisch-Britse olieconsortium heeft maandenlang geruzied over de zeggenschap binnen het bedrijf. Het interne conflict liep zo hoog op dat het concern in zijn voortbestaan werd bedreigd.

De twee aandeelhouders, British Petroleum (BP) en de Russische zakenpartner Alfa Access-Renova (AAR), hebben hun conflict bijgelegd. Belangrijk onderdeel van hun akkoord is de benoeming van drie onafhankelijke commissarissen: Gerhard Schröder, bestuursvoorzitter van de grondstoffenconcern Rio Tinto James Leng en Aleksandr Sjotsjin.

Schröder wordt door de aandeelhouders van TNK-BP geprezen om zijn „geopolitieke inzichten en zijn nauwe band met Rusland”. Schröder is in Duitsland door velen bekritiseerd zo snel na zijn kanselierschap de door de Russen betaalde baan aan te nemen als commissaris van Nord Stream. Intussen wordt hij door het internationale zakenleven gezien als broker tussen Rusland en het Westen.