Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Nederland vraagt om uitlevering vijf piraten

Nederland wil vijf piraten gaan berechten die onlangs een Nederlands schip hebben aangevallen in de Golf van Aden. De piraten werden na de aanval opgepakt door een Deens marineschip, waar zij nu nog worden vastgehouden. Nederland heeft Denemarken formeel om uitlevering van de piraten gevraagd, zo verklaarde minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) vanmiddag in Praag waar Europese ministers bijeen zijn voor informeel overleg. „Ik neem aan dat de verdachten binnen heel korte termijn aan Nederland worden overgedragen”, aldus Hirsch Ballin tegen persbureau ANP.

Nederland behoort tot de eerste landen die op juridisch terrein de strijd aanbinden met de piraten bij Somalië, die vorig kalenderjaar het recordaantal van ruim veertig schepen hebben gekaapt. Onduidelijkheid over de geldende rechtsregels doen landen terugschrikken voor de overname van opgepakte piraten. Bovendien zouden sommige landen bang zijn dat de piraten, die uit het onveilige Somalië komen, na afloop van hun celstraf asiel aanvragen.

Voor zover bekend berecht alleen Frankrijk, dat vorig jaar in totaal twaalf opgepakte piraten naar Franse gevangenissen overbracht, zelf piraten. De Deense marine daarentegen liet eind vorig jaar een groep piraten vrij nadat justitie in Kopenhagen verklaarde ‘geen rechtsmacht’ te hebben.

Het Openbaar Ministerie in Nederland laat weten dat het wel degelijk aanknopingspunten ziet voor vervolging van piraten. Volgens een woordvoerder van het landelijk parket zullen de vijf opgepakte piraten formeel beschuldigd worden van ‘zeeroof’. Op dit misdrijf staat in Nederland maximaal negen jaar gevangenisstraf.

De vijf piraten werden opgepakt nadat zij op 3 januari een poging deden om een vrachtschip te kapen dat onder Nederlandse vlag voer en eigendom was van een bedrijf op de Nederlandse Antillen. Sindsdien zitten de piraten vast op het Deense fregat Absalon. Deze week ontsnapte ook een ander Nederlands vrachtschip aan een kaping in de Golf van Aden. De piraten wisten te ontkomen toen een Russische marinehelikopter te hulp was geschoten. Somalische piraten houden momenteel elf schepen vast, met 210 opvarenden .