Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hersens

Het is de tijd van schoolkeuze. Voor potentiële gymnasiasten geef ik een les Klassieke Culturele Vorming. Aan de hand van dia’s vertel ik het verhaal van koningszoon Paris, die een gouden appel moest geven aan de schoonste godin. Hera beloofde hem macht, Athene wijsheid en Aphrodite de mooiste vrouw van de wereld. Voordat ik vertel welke keuze Paris heeft gemaakt, vraag ik ze zelf te kiezen. Allen kiezen voor Athene, misschien niet zo vreemd aan het begin van je schoolcarrière. Tot ik bij de laatste leerling kom, een jongetje met grappige stekeltjes. Hij zegt: „Geef mij maar de mooiste vrouw, hersens heb ik genoeg.”
José Nonner