Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Happy shrimp

Als afsluiting van deze week over duurzame vis, wilde ik iets lekkers maken met garnalen. Garnalen die nu eens niet zijn gevangen door onderbetaalde Vietnamese vissers, die niet zijn opgegroeid ten koste van mangrovebossen en koraalriffen, niet zijn bedolven onder de conserveringsmiddelen, en niet de halve wereld over zijn verscheept. Ik moet alleen eerst nog even iets rechtzetten, en een openstaande vraag beantwoorden.

Afgelopen dinsdag schreef ik dat IJslandse kabeljauw op de groene lijst van de VISwijzer staat. Dat was een vergissing. De kabeljauw uit IJsland staat in de oranje kolom, en heeft dus niet de voorkeur. Wel in de groene kolom staat Pacifische kabeljauw, ofwel kabeljauw uit het noordelijk deel van de Stille Oceaan. Daarnaast kun je kiezen voor biologisch gekweekte kabeljauw uit Schotland. Ook die is oké.

Ten tweede de vraag die ik afgelopen maandag hardop stelde: waar kun je die duurzame vis uit de groene kolom van de VISwijzer kopen? Dat blijkt op heel wat plekken te kunnen. Op msc.org/nl/waar-te-koop.nl vind je een complete lijst met verkoopadressen. Daartussen niet alleen in blije vis gespecialiseerde winkels zoals Fishes, maar ook alle grote supermarktketens, en 40 viswinkels die zijn aangesloten bij Visgilde.

Goed. Garnalen dus. Garnalen zijn fantastisch lekkere wezentjes. Maar ja, die nadelen hè. Die zijn er nu niet meer. Althans, je kunt er omheen. Op de Maasvlakte bevindt zich namelijk de Happy Shrimp Farm, waar op milieuvriendelijke wijze biologische garnalen worden gekweekt. Er wordt gebruik gemaakt van restwarmte van de energiecentrale van EON Benelux. Een waanzinnig goed idee, vind ik . En dus bestelde ik op happyshrimp.nl een kilo dagverse garnalen die, ingepakt in ijs, werden thuisbezorgd. Wat denk je? Niet alleen de garnalen blij.

Zout en peper-garnalen voor 2 personen:

1 eetlepel grof zeezout

1 theelepel zwarte peperkorrels

een snuf Chinees vijfkruidenpoeder

arachideolie

500 g blije, grote, ongepelde garnalen

Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken. Voeg het zout toe en wals het een paar minuten rond tot het grijzig wordt. Doe het zout in een vijzel. Doe nu de peperkorrels in de wok en wals ze een halve minuut rond. Voeg toe aan het zout. Voeg ook het vijfkruidenpoeder toe en stamp tot een grof strooisel. Verhit nu een flinke laag olie in de wok tot 175 graden. Verdeel de garnalen in porties van 5 of 6, en frituur ze in 30 tot 60 seconden net gaar en roze. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk de olie uit de wok (bewaar voor andere bereidingen). Veeg de pan schoon met keukenpapier en zet opnieuw op hoog vuur. Strooi er het zout-en-peper-mengsel in en voeg de gefrituurde garnalen toe. Schep alles ongeveer 30 seconden om, zodat de garnalen bedekt zijn met een laagje zout en peper. Serveer meteen.

Janneke Vreugdenhil

Hoe belangrijk vind jij duurzaam consumeren? Praat mee op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke karamelsaus.