Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Boeken

boekberichten

Rachida Lamrabet wint de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008

Gisteren is de BNG Nieuwe Literatuurprijs gegaan naar de Vlaams-Marokkaanse schrijfster Rachida Lamrabet. De BNG is een oeuvreprijs bedoeld voor auteurs tot 40 jaar, die minstens twee literaire prozawerken hebben geschreven, nog geen grote prijs wonnen en in 2008 een nieuw boek publiceerden. De genomineerden waren, naast Rachida Lamrabet, Rodaan Al Galidi, Gustaaf Peek en Vrouwkje Tuinman. Tijdens de uitreiking gisteren in Amsterdam zei de jury het opvallend te vinden dat alle vier de auteurs een grote maatschappelijke betrokkenheid in hun werk lieten zien. Bij Rodaan Al Galidi en Rachida Lamrabet was bovendien ‘de invloed van een andere taal op het Nederlands’ sterk aanwezig.

Van Rachida Lamrabet verscheen vorig jaar Een kind van God (Meulenhoff/Mateau). Volgens de jury ‘zaait het boek verwarring, want haar multiculturele personages passen niet in een sjabloon. Met veel empathie, verbeeldingskracht, en hier en daar een vleug magie volgt Lamrabet hen op hun tocht. In subtiele kruisverwijzingen laat ze de paden van haar personages bovendien kruisen zodat Een kind van God aanvoelt als een rit door de hedendaagse grootstad.’ Er was een eervolle vermelding voor Rodaan Al Galidi. (TJ)

150.000 euro voor schrijversgraven...

De Koninklijke Boekverkopersbond en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben een fonds in het leven geroepen dat schrijversgraven van Nederlandse auteurs gaat verzorgen en herstellen. Het fonds siert zich met de naam Perzik van Onsterfelijkheid, in een verwijzing naar het boek van Jan Wolkers uit 1980. De twee instellingen hebben intussen 150.000 euro samengebracht. De initiatiefnemers maken zich zorgen over de belabberde staat van honderden Nederlandse schrijverstomben. Het is de bedoeling dat er eerst een inventarisatie van schrijversgraven komt. (DL)

... terwijl De Gids voor zichzelf collecteert

Literair tijdschrift De Gids is op zoek naar weldoeners. Het naar eigen zeggen ‘oudste nog lopende tijdschrift van Europa’ (sinds 1837) heeft een eigen Gids Fonds geopend. De Gids hoopt met giften een klein kapitaal op te bouwen waarvan de rente kan worden ingezet voor het tijdschrift, vooral om ‘zichzelf enige vrijheid te verschaffen bij het organiseren van presentaties en het ondernemen van promotionele acties’. (AF)

Literaire clubs oneens over keuze Dichter

Voor Behoud de Begeerte is het duidelijk: Joke van Leeuwen of Ramsey Nasr moet de nieuwe Dichter des Vaderlands worden. De Antwerpse literaire organisatie schrijft in een persbericht: ‘Een Antwerps dichter als ambassadeur van de poëzie der Lage Landen, dat is hetzelfde als een zwarte president.’ De Nederlandse festivals De Wintertuin, Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin en Doe Maar Dicht Maar hebben zich juist uitgesproken voor Tsead Bruinja. Ook schreef Bruinja een ‘afscheidsgedicht’ voor de huidige Dichter des Vaderlands Driek van Wissen, aldus het ‘Campagneteam Tsead Bruinja’. Erik Menkveld en Hagar Peeters zijn ook genomineerd. (SK)

M.m.v. Arjen Fortuin, Toef Jaeger, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl