Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Alle spelers Feyenoord achter ontslag Verbeek

Geen enkele speler bij Feyenoord had nog vertrouwen in trainer Gertjan Verbeek, die woensdagavond op non-actief werd gezet in de Kuip. Dat liet aanvoerder Giovanni van Bronckhorst gisteren in de perskamer van De Kuip weten.

„Na de ochtendtraining op woensdag kwam Verbeek naar mij toe”, vertelde de international. „Hij vroeg of ik de spelers naar hun mening over hem wilde vragen. Verbeek wilde weten of er bij de selectie nog vertrouwen in hem bestond. De uitslag was unaniem. Niemand wilde verder met Verbeek.”

Van Bronckhorst noemde afgelopen woensdag „de zwaarste dag” uit zijn loopbaan. „Dit hadden we beiden niet gewild. Maar ik heb hem toch recht in de ogen kunnen kijken. Ik vond het moedig van hem dat hij zelf naar de mening van alle spelers had gevraagd. Maar het was al te laat om het allemaal nog recht te zetten. Heel spijtig.”

Met die pijnlijke uitkomst van de rondvraag meldde Verbeek zich bij de directie. Na ampel beraad en met forse tegenzin zette de clubleiding Verbeek nadien op non-actief. Technisch directeur Peter Bosz en assistent-trainer Wim Jansen toonden zich solidair en stapten eveneens op.

Verbeek stelde dat het bij de selectie in zijn ogen aan een open en eerlijke houding had ontbroken. „Dat was niet leuk om te horen, nee”, bekende Van Bronckhorst. „Het verhoogt de druk op de spelers nog eens extra. Het roept ook kwade bedoelingen bij de supporters op. Verbeeks uitspraken hebben ons beschadigd. Dat had ik niet van hem verwacht, omdat we op een goede manier afscheid van elkaar hadden genomen.

„Er is het afgelopen jaar heel wat gebeurd tussen Verbeek en de spelers. Meer dan de helft weet het publiek nog niet. Feit is dat de selectie gisterochtend heel erg aangeslagen was door de uitlatingen van Verbeek. Het raakte ons diep. Van enige opluchting over het vertrek van Verbeek was nog geen sprake. Misschien komt dat nog.” (ANP)