Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Bouw

Een Chinese Muur van zeecontainers

Naast het voetbalstadion van PSV in Eindhoven is gisteren begonnen met het heien van vele honderden palen voor de bouw van vijfhonderd appartementen en een drie lagen diepe ondergrondse parkeergarage.

De overlast van geluid en ook trillingen wordt naar verwachting zo groot dat de bouwer op verzoek van omwonenden en de gemeente een ‘Chinese Muur’ van zeecontainers heeft neergezet die de herrie moet dempen. Ook is het heiblok ‘ingepakt’ met een geluidsabsorberend materiaal. De projectontwikkelaar zegt daarmee „al het mogelijke” te hebben gedaan om de klagende omwonenden tegemoet te komen. Ook in andere steden wordt zo geluidsoverlast tegen gegaan.

De omwonenden vinden de maatregelen onvoldoende. De containers zouden nauwelijks helpen, ook doordat de ruimte rond bomen wordt vrijgehouden. En ze hebben eerder zeven weken „zwaar geleden”, zeggen ze, onder enorme herrie en trillingen bij het slaan van 22 meter diepe damwanden in de bouwput.

Ze zien het liefst dat de bouw wordt stilgelegd tot een geluidsarme methode is gevonden. Gemeente en projectontwikkelaar willen daar niet aan.