Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Machtsstrijd bij Real Madrid

De positie van Ramon Calderon als voorzitter van Real Madrid staat onder druk. Slechte resultaten, een verlies van 50 miljoen euro en stemmenfraude, luidt de kritiek.

Real-voorzitter Ramon Calderon begin vorige maand met zijn nieuwste aankoop, Klaas Jan Huntelaar. (Foto AFP) President of Real Madrid Football Club Ramon Calderon (L) arrives at Santiago Bernabeu stadium in Madrid on December 4, 2008 followed by Dutch player Klaas-Jan Huntelaar to be presented as new player of the club. Under the terms of the transfer deal worth 27 million euros (34 million dollars), Huntelaar will remain with the reigning Spanish champions until June 30, 2013. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Real-voorzitter Ramon Calderon begin vorige maand met zijn nieuwste aankoop, Klaas Jan Huntelaar. (Foto AFP) President of Real Madrid Football Club Ramon Calderon (L) arrives at Santiago Bernabeu stadium in Madrid on December 4, 2008 followed by Dutch player Klaas-Jan Huntelaar to be presented as new player of the club. Under the terms of the transfer deal worth 27 million euros (34 million dollars), Huntelaar will remain with the reigning Spanish champions until June 30, 2013. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

De laan uit wegens stemmenfraude of op de schouders vanwege Cristiano Ronaldo. Ramon Calderon is verwikkeld in een race tegen de tijd om het vege lijf te redden als voorzitter van Real Madrid. Nadat Calderon vorige maand tijdens een uiterst tumultueus verlopen ledenvergadering zijn jaarrekening goedgekeurd wist te krijgen, staat de bestuursvoorzitter andermaal onder druk. Het machtige Spaanse sportblad Marca beschuldigde Calderon deze week paginabreed dat hij tijdens de betreffende ledenvergadering op frauduleuze wijze stemmen heeft binnengesmokkeld. De eveneens machtige concurrent, het sportblad AS kwam echter met het nieuwtje dat Calderon inmiddels een akkoord heeft bereikt Ronaldo deze zomer over te nemen van Manchester United.

De machtsstrijd bij Real Madrid naar aanleiding van de slechte resultaten dit seizoen lijkt een nieuwe fase ingegaan. Centraal staat de positie van Calderon. Tegenstanders verwijten hem de slechte resultaten in combinatie met het verhullen van omvangrijke financiële verliezen. Tijdens de ledenvergadering vorige maand werd de bestuursvoorzitter ervan beschuldigd een verlies van 50 miljoen euro te hebben weggemoffeld in de jaarrekeningen over 2008. Die laten juist een positief resultaat zien.

De gemoederen tijdens de bijeenkomst liepen hoog op, inclusief scheldpartijen en spreekkoren. Ternauwernood konden vechtpartijen worden voorkomen. De uiteindelijke goedkeuring van de jaarrekening – die de positie van Calderon veiligstelde – is nu volgens Marca het resultaat van een goed geplande fraude. „Calderon ‘steelt’ de ledenvergadering” kopte het blad gisteren breeduit. Door middel van het binnensluizen van niet stemgerechtigde leden en zelfs aanhangers die helemaal geen lid zijn, zou de bestuursvoorzitter volgens het blad in de chaos van de vergadering de uitslag van de stemming naar zijn hand hebben gezet. Dit kon gebeuren nadat het bestuur onder protest van de oppositie besloot dat de stemming via het opsteken van handen plaatsvond.

Calderon liet gisteravond in een goed beluisterd radioprogramma weten dat hij dermate aangeslagen is door de beschuldigingen dat hij zich niet herkiesbaar wil stellen. De bestuursvoorzitter, die ‘op zijn woord van eer’ bezwoer dat de beschuldigingen vals waren, onderstreepte evenwel dat hij er niet aan dacht de bestuursverkiezingen te vervroegen. „Dat is gekkenwerk. Dan komen er weer lijsten met kandidaten, lijsten met spelers en trainers die een chaos veroorzaken.” Het huidige mandaat van Calderon duurt nog anderhalf jaar.

Het pro-Calderon front sloeg terug door het gerucht naar de concurrentie te laten lekken dat Calderon inmiddels een „zeer geheim” contract zou hebben gesloten voor de aankoop van de Portugese vedette Cristiano Ronaldo. AS bracht het gerucht compleet met bedragen: Calderon biedt 85 miljoen euro transfer. Misschien zelfs 115 inclusief alle douceurtjes. De ster zou zelf een contract van 12 miljoen euro aangeboden hebben gekregen. Ronaldo deed er zelf na afloop van het in ontvangst nemen van de Gouden Bal, afgelopen maandag, het zwijgen toe. Wel verscheen de aanvaller van Manchester op de Spaanse televisie met interviews in gebroken Spaans. „Ik oefen”, aldus de voetballer.

Gisteren diende zich een nieuw probleem aan voor Calderon. Het comité van beroep van de Europese voetbalbond UEFA verwierp het bezwaar dat Real Madrid had gemaakt tegen het verbod om de nieuwe aankopen Klaas Jan Huntelaar en Lassana Diarra op te stellen in het vervolg van de Champions League. Volgens de regels van de UEFA is het slechts mogelijk om één speler op te stellen die gedurende het lopende seizoen voor een andere club heeft gespeeld in het UEFA-Cuptoernooi. Real, dat in de achtste finale van de Champions League Liverpool treft, zal een keuze moeten maken tussen de aanvaller van Ajax en de middenvelder van Portsmouth. Een regel die algemeen bekend is, maar waarvan zowel Calderon als technisch directeur Mijatovic niet op de hoogte zou zijn geweest. De juridische afdeling van Real Madrid zal nu bij het internationaal sporttribunaal CAS hoger beroep aantekenen tegen het besluit van de UEFA-commissie.