Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kwart meer kinderen met ADHD

Het aantal kinderen dat medicijnen gebruikt voor hyperactiviteitsstoornis ADHD is in de eerste helft van vorig jaar gestegen met een kwart vergeleken met 2007. Vooral meisjes kregen meer medicijnen.

Dat blijkt uit cijfers van de stichting Farmaceutische Kengetallen. Eind vorig jaar waren er ongeveer 750.000 kinderen van vijf tot vijftien jaar die een middel gebruikten tegen ADHD, zegt woordvoerder Leon Tinke van Farmaceutische Kengetallen, die gegevens verzameld over medicijnverkoop. „Dat is twee keer zo veel als drie jaar geleden.”

Driekwart van de patiënten met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is jongen, maar de toename onder meisjes is de afgelopen anderhalf jaar sterker gegroeid. In 2007 ging het aantal meisjes met ADHD omhoog met 40 procent en in het eerste half jaar van 2008 met 33 procent. Bij jongens was die toename respectievelijk 34 en 23 procent.

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg NIVEL heeft geen verklaring voor deze ontwikkeling. Volgens Tinke van Farmaceutische Kengetallen heeft deze groei van het geneesmiddelengebruik niets te maken met de lagere prijzen voor generieke medicijnen tegen ADHD. Dat zijn medicijnen die onder de naam van een apothekers- of drogistketen op de markt worden gebracht tegen veel lagere prijzen. De prijs kan belangrijk zijn, want ADHD-medicijnen zijn duur en moeten vaak dagelijks worden ingenomen. Zorgverzekeraars vergoeden ook niet alle medicijnen. Generieke geneesmiddelen bevatten dezelfde werkzame stoffen als een duurder merk van een bekend farmaceutisch bedrijf.

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het gebruik van ADHD-medicijnen. Sommige psychiaters zeggen dat deze medicijnen te snel door artsen worden voorgeschreven. Artsen menen dat het drukkere leven van kinderen een oorzaak is van de opkomst van ADHD.

De bijwerkingen op lange termijn van ADHD-medicijnen zijn onduidelijk. In de meest verkochte middelen, Ritalin en Concerta, zit een stof die net zo stimulerend is voor hersenen als amfetamine. De Europese autoriteit voor geneesmiddelen, European Medicines Agency, doet onderzoek naar de veiligheid van deze geneesmiddelen.