Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Zorg

Gebrek aan greep op stressvol werk geeft vaak beroerte

Rotterdam. Japanse mannen die onder zware werkdruk staan en weinig controle over hun werk ervaren, lopen twee keer zoveel risico op een beroerte als mannen met een baan die rustiger en beheersbaarder is. Bij vrouwen is dat verband er niet, schreven Japanse onderzoekers in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. Het gevonden risico blijft over na correctie voor andere risicofactoren voor een beroerte, zoals leeftijd, opleidingsniveau en alcohol- of tabakgebruik. Van de 6.553 gezonde managers, technici, verkopers, chauffeurs, vissers en vakmensen die de onderzoekers elf jaar lang volgden, kregen 147 mensen een beroerte. Op vragenlijsten gaven zij de mate van stress en gevoel van controle aan.