Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Een crossmediaal telefoongesprek

‘Goedemiddag, u spreekt met Jet Schouten van het programma OBA Live op Radio 5. We willen donderdag graag aandacht besteden aan het televisieprogramma Heerlijk Eerlijk Heertje, waarin de echtheid van talkshows wordt onderzocht. Maar we weten nog niet precies wat het onderwerp zou moeten zijn. Nu heb ik net lang gesproken met Joris Luyendijk, een van de bedenkers van het programma. Die wil niet op de radio, want hij weigert consequent alle interviews. Het is een beetje vaag, wat wij ermee willen, maar misschien heeft u ideeën, want u heeft er ook over geschreven. We weten ook niet goed welke gasten we nog meer zouden moeten uitnodigen. ”

Hoeveel mensen zouden er dan aan tafel moeten zitten?

„Het gaat om het laatste half uur. Dan zit daar in ieder geval ook nog de hoofdgast, dat is Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks, die studeert media en cultuur, dus die heeft er ook vast wel iets over te zeggen. En we hebben een gast voor de canonrubriek. We zijn van de IKON, dus hebben we elke week iemand die een voorwerp uit de christelijke canon bespreekt. Dat is heel breed hoor, het kan ook Eric Corton zijn die zijn euthanasieverklaring meeneemt, of Cisca Dresselhuys met haar harmonium, dat ze belangrijk vindt, ook al is ze zelf niet meer christelijk.”

Waarom doet u daar zo verontschuldigend over?

„Nou, ik merk dat veel mensen ervan schrikken. Ik zeg zelf ook nooit dat ik theologie heb gestudeerd, want dan denken ze meteen dat ik mijn bijbel trek, of zo.”

En wie is donderdag dan de canongast?

„Daar zijn we nog druk over aan het bellen. Maar wat vindt u van het onderwerp echtheid op de televisie?”

Tja, ik heb de indruk dat bij alle televisie- en radioredacties de grootste zorg is hoe de zendtijd te vullen. En er is een zekere angst dat de kijker of luisteraar zal afhaken als er geen hapklare brokken worden geserveerd en alle onderwerpen tevoren tot in de details zijn voorbesproken. Wat is er tegen als een goed geïnformeerde en betrokken presentator een of twee uur ononderbroken een goed gesprek zou voeren met een enkele gast? Radio en televisie maken lijkt steeds meer op een industrieel dan op een creatief proces, zelfs in de luwte van een weinig beluisterde zender als Radio 5.

„Goh, dat is precies waar wij het ook wel eens over hebben. Maar er moet toch een beetje structuur in zitten, anders gaat het alle kanten op.”

Dat begrijp ik. Een krant heeft ook een vaste indeling. Het verbaast me wel dat zendgemachtigden vaak zo hun best doen om hun levensbeschouwelijke bestaansgrond te verbergen.

„Zou u donderdag onze gast willen zijn?”

Ja, ik denk dat ik wel weet waar we het over zouden kunnen hebben.