Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Zeewater verwarmt Haagse woningen

In het Haagse Duindorp worden sinds gisteren tachtig huizen door zeewater verwarmd. Uiteindelijk moeten dat er achthonderd worden.

In elke woning is een warmtepomp geplaatst die het koude water omzet in warmte. „Als je in een gewone koelkast een fles cola legt, onttrekt de koelkast de warmte aan de fles en stoot aan de achterkant warmte uit”, zegt bedenker en ingenieur Paul Stoelinga. In de Haagse woonwijk wordt aan de ‘achterkant’ van de warmtepomp warm water opgeslagen en, indien nodig, door de woning geleid.

In de zomer, met een relatief ‘warme’ zee, kan het leidingnet eenvoudig op temperatuur worden gehouden. In de winter is een warmtepomp nodig, „een omgekeerde koelkast”, legt Stoelinga uit. De warmtepomp in de zogheten zeewaterwarmtecentrale koelt het zeewater van zo’n vijf graden af naar ongeveer nul graden.

De pomp in de woning onttrekt warmte aan het waterleidingnet, en dat dient weer als warmtebron voor die pompen. De warmtebron moet zo’n tien graden zijn. Het op temperatuur houden van het leidingnet gebeurt in de zeewaterwarmtecentrale. Deze pompt zeewater op, onttrekt daaraan warmte en stort het zeewater vervolgens terug in zee.

Het tweetrapssysteem met de zee als energiebron is zowel duurzaam als uniek. Alleen in de winter is ‘normale’ energie nodig om het koude water om te zetten in warmte. Stoelinga stelt dat de Haagse woonwijk 50 procent minder CO2 uitstoot ten opzichte van „conventionele woonwijken”. Op het project zit een onrendabele top van ongeveer 25 procent, omgerekend een kleine 2 miljoen euro, dat betaald wordt door verschillende overheden en een woningcorporatie.