Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkiezingen

ANC-leider Zuma mag toch vervolgd worden

ANC-leider en Zuid-Afrikaans presidentskandidaat Jacob Zuma mag toch vervolgd worden wegens corruptie. Een eerder vonnis van een lagere rechtbank, dat vervolging van Zuma wegens corruptie verbood, houdt geen stand.

Dat heeft de hoogste rechtbank voor niet-constitutionele zaken in Zuid-Afrika, het Supreme Court of Appeal, gisteren bepaald.

Het jongste vonnis vergroot de kans dat Zuid-Afrika binnenkort een president heeft die zich tijdens zijn ambtsperiode zal moeten verantwoorden in de rechtszaal. Zijn kandidatuur namens het machtige ANC maakt Zuma tot gedoodverfd winnaar van de presidentsverkiezingen. De verkiezingen zullen vermoedelijk plaatsvinden in maart of april.

Het openbaar ministerie klaagde Zuma in 2005 aan wegens onder meer omkoping en geldwitwasserij bij een omstreden wapendeal in 1999. In september vorig jaar oordeelde een rechter dat deze corruptie-aanklacht moet worden gestaakt om technische redenen. De rechter suggereerde dat de vervolging van Zuma een poging was om de voornaamste rivaal van toenmalig president Mbeki een hak te zetten. Mbeki, die bij de ANC-aanhang minder populair is dan Zuma, moest het veld ruimen. Sindsdien treedt Kgalema Motlanthe op als interim-president.

Het Supreme Court heeft nu bepaald dat de lagere rechtbank in september fout zat met het besluit de vervolging van Zuma te verbieden. De openbaar aanklager liet in een reactie weten de vervolging van Zuma te zullen hervatten. Zuma kan in beroep gaan bij de hoogste rechtbank. Het ANC liet direct weten dat het vonnis niets afdoet aan de kandidatuur van Zuma voor de verkiezingen.

Het ANC kampt voor het eerst sinds het einde van de apartheid in 1994 met serieuze concurrentie uit eigen gelederen. Het recent opgerichte Congress of the People, een afsplitsing van ontevreden ANC-leden, kan volgens analisten rekenen op zo’n 15 procent van de stemmen. Het ANC bezit nu zo’n 70 procent van de stemmen in het parlement. (Reuters, AP)